Στην επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη και αντιπροσωπείας του κόμματος στην Κύπρο με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μεταξύ των επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες αναφέρθηκε ήταν και η συνάντηση με τις οικογένειες αγνοουμένων και την Παγκύπρια Οργάνωση Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στα μέλη της οποίας «υποσχέθηκε ότι θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι του σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε να ανακουφιστούν οι ψυχές των ίδιων και των αγνοουμένων» και «διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο για το ηθικό αυτό ζήτημα».

«Στο πλαίσιο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε χθες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και αφού τον συνεχάρη για την εξαιρετική πρωτοβουλία του να συναντήσει στην Κύπρο την Χαρίτα Μάντολες τον κάλεσε να θέσει και ο ίδιος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα των αγνοούμενων στους ευρωσοσιαλιστές. Και μαζί ευρωαριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουν από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους αγνοούμενους. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκρίθηκε στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Β. Κεχαγιά.

Επίσης, επισήμανε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επανεκκίνηση από το σημείο από το οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά το 2017, με στόχο «μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Η Β. Κεχαγιά τόνισε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου όπως και τις απαράδεκτες δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Ερντογάν καλώντας την κυβέρνηση να αντιδράσει σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου οι νέες προκλήσεις να έχουν αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις». «Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση οφείλει σθεναρά να διεκδικήσει η όποια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνοδεύεται με προσπάθεια για συμμόρφωση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αντί αυτού είδαμε τον πρωθυπουργό από την Κύπρο να απαντά χλιαρά στον κ. Ερντογάν αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσει τις προκλήσεις και τα λεγόμενά του. Το ίδιο χλιαρή ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου που επανέλαβε με αμηχανία τα λόγια του κ. Μητσοτάκη δίνοντας την αίσθηση ότι περισσότερο επιθυμεί να διαχειριστεί συζητήσεις εντός της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιώνει όμως να δει τις κυβερνητικές αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο και την απόλυτη καταδίκη των προκλήσεων Ερντογάν», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε «να υπερασπιστεί τις πολιτικές του»

Ερωτηθείσα αν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη ήταν υπέρ το δέον σκληρή, απάντησε πως «άσκησε μια απολύτως αποδομητική κριτική» και ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε «να υπερασπιστεί τις πολιτικές του».

Σχετικά με το αν εντάσσεται σε μια προσπάθεια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, η πρόσκληση που απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Νίκο Ανδρουλάκη για να θέσει το ζήτημα των αγνοουμένων στους Ευρωσοσιαλιστές, η Β. Κεχαγιά σημείωσε πως όντως έγινε στο πλαίσιο που έχει ήδη περιγράψει ο Στ. Κασσελάκης για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και αντίστοιχα για τη λήψη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ ευρωαριστεράς και ευρωσοσιαλιστών. Χαρακτήρισε, μάλιστα «ευτυχές» ότι ο Ν. Ανδρουλάκης αποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση.

Επίσης, σε συνέχεια και της συμμετοχής και των δύο προέδρων σε κοινές εκδηλώσεις στην Κύπρο, μετέφερε πως ο Στ. Κασσελάκης θέλησε να δείξει πως όταν υπάρχει «κοινός τόπος», δεν πρέπει «να αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνάνε».

Όσον αφορά τις εξελίξεις με τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, η Β. Κεχαγιά ανέφερε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για μια «βιώσιμη λύση» στη βάση της απόφασης της ΠΓ ότι πλέον θα απορροφούν το 45% της κρατικής επιχορήγησης. Όπως είπε, εκείνοι «ξέρουν καλύτερα» και «είναι εφικτό να βρουν μια βιώσιμη λύση».

Τέλος, αναφορικά με τα οικονομικά του κόμματος σχετικά και με το πώς έχουν διαμορφωθεί οι σχέσεις του Στ. Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, η Β. Κεχαγιά απάντησε πως με την απόφαση για τα οικονομικά του κόμματος της ΠΓ, «δεν αφήνεται καμία σκιά» είτε για την ηγεσία των προηγούμενων ετών είτε για τη σημερινή, ενώ σημείωσε πως στην τελευταία του αναφορά, ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τις σχέσεις τους «πολιτικές».