Σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική απεργία των ιταλών γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η συμμετοχή παθολόγων, χειρουργών, αναισθησιολόγων, παιδιάτρων και κτηνιάτρων ξεπερνά, συνολικά, το 75% και εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Πάνω από 40.000 προγραμματισμένες επεμβάσεις και 2.000.000 εξετάσεις και επισκέψεις μετατέθηκαν για τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας της κινητοποίησης αυτής η οποία έχει ως κύριο αίτημα την πρόσληψη νέου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και το σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θέτει σαφείς κανόνες σχετικά με το ωράριο εργασίας.

«Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα της φροντίδας η οποία παρέχεται στους πολίτες», λένε οι εκπρόσωποι των 200.000 Ιταλών γιατρών, οι οποίοι, σήμερα, κλήθηκαν να απεργήσουν.

Η κεντροαριστερή κυβερνητική πλειοψηφία, με τροπολογία στον προϋπολογισμό η οποία κατατέθηκε στη Γερουσία, δεσμεύθηκε για προσλήψεις ορισμένου χρόνου (οι οποίες θα καλύπτουν τους επόμενους δέκα μήνες) και στη συνέχεια -έπειτα από προσεκτική εξακρίβωση των οικονομικών δυνατοτήτων του Δημοσίου- για πιθανές προσλήψεις αορίστου χρόνου μέσω διαγωνισμού.

Η ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν εξήγησε ότι μέρος των αναγκαίων πόρων αναμένεται να εξευρεθούν μέσω εξοικονόμησης χρημάτων από τις προμήθειες και αγορές υλικού για τον τομέα της υγείας και με την οικονομική εξυγίανση παραρτημάτων του Ιταλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία παρουσιάζουν παθητικό.