«Η Ευρώπη εξαρτάται από την καλή θέληση του Ερντογάν για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης», εκτίμησε ο γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση χωρίς την Τουρκία. Και γι’ αυτό τώρα ο Ερντογάν έχει το πάνω χέρι. Ούτως ή άλλως θα πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτόν, αν πρόκειται να ανακοπεί αυτό το προσφυγικό κύμα», είπε ο Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB. «Πολλά θα εξαρτηθούν τώρα από την καλή θέληση του Ερντογάν», τόνισε.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία ο Γερμανός ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «ξεκάθαρη ψήφο» των πολιτών.

«Ο Ερντογάν κατάφερε να επιβάλει το σύνθημα “εγώ ή το χάος”. Και οι ψηφοφόροι επέλεξαν προφανώς την σταθερότητα», σχολίασε. Παρόλα αυτά ο Μπροκ σημείωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες ενός κράτους δικαίου. «Αν η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της σε σχέση με την Ευρώπη, θα πρέπει να υιοθετηθούν συνταγματικές αλλαγές», τόνισε.