Στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, σχολίασε πως: «Προφανώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μεταναστευτικές ροές και πάντοτε κανείς πρέπει να σκέφτεται σε αυτές τις περιπτώσεις το ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να το αντιμετωπίσει αυτό. Να ξέρουμε πάντως ότι το πρώτο σημείο στο οποίο πρόκειται να πάνε οι πρόσφυγες από τον πόλεμο αυτό είναι η Τουρκία. Είναι όμορη χώρα, είναι ασφαλής χώρα και απλώς εκείνο το οποίο θα δημιουργηθεί είναι η κλασική πίεση των μεταναστευτικών ροών. Έχουμε ζήσει, γι’ αυτό θα ετοιμαστούμε γι’ αυτό. Ο βασικός στόχος είναι η αποτροπή. Γιατί υπάρχει ασφαλής χώρα που είναι η Τουρκία. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα αντιμετωπιστούν με τον τρόπο που ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε. Το πρώτο είναι ότι πάντως δεν μπορούν να υπάρχει μια μονομερής προσέγγιση στο μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ας πούμε, είναι μια συζήτηση την οποία την έχουμε τώρα με τη Γερμανία, με αυτά τα οποία διακηρύχθηκαν ως κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και επομένως ανατροπή των δεδομένων του Σένγκεν και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, που αποτελεί μία από τις τρεις βασικές κομβικές ελευθερίες στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει και δεν αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης. Το δεύτερο όμως, το οποίο νομίζω ότι μας ευνοεί, είναι ότι το γεγονός ότι η Γερμανία αναγκάζεται αυτή τη στιγμή να υιοθετεί μέτρα τα οποία είναι εκτός πλαισίου, ενδεχομένως θα τη φέρει στο να κατανοήσει και κάτι που για πολλά χρόνια δεν κατανοούσε την ανάγκη να πάρουμε μέτρα τα οποία είναι εντός πλαισίου.

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδεχθεί την ανάγκη να φυλάξει τα σύνορά της, θαλάσσια και χερσαία, αλλά να φυλάξει τα σύνορά της. Άρα λοιπόν και το γεγονός ότι η Γερμανία, η οποία ήταν από τις χώρες η οποία ας το πω δεν ήταν σε αυτή την προσέγγιση, ήταν στην προσέγγιση να τους δώσουμε χρήματα, να τους δεχτείτε, να τους διαχειριστείτε εκεί που έχουμε το σημείο εισόδου.

Τώρα πια είναι προφανές ότι κατανοεί αυτό το οποίο έλεγαν οι μεσογειακές χώρες πρωτίστως και κυρίως η Ελλάδα πρωτίστως και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι κατανοεί; Την ανάγκη της φύλαξης των συνόρων. Αυτό νομίζω ότι είναι από τα σημεία που στον διάλογο που γίνεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκείνο το οποίο θα λέμε από τη μία είναι ότι δεν γίνεται να αναιρούμε τις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις βασικές δεσμεύσεις που έχουν τα ευρωπαϊκά κράτη, απέναντι στην Ένωση, όμως εκείνο που θα οδηγήσει, στο να ενισχύσουμε τις πολιτικές φύλαξης των συνόρων.

Και για παράδειγμα, ανοίγω ένα παράδειγμα για κάτι το οποίο μας αφορά και το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο δημόσιας συζήτησης η χρηματοδότηση του φράχτη. Το ξέρετε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που λένε, όχι που λένε, που ενήργησαν στην κατεύθυνση του να μην υπάρξει χρηματοδότηση του φράχτη. Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια που έκανε να διακοπεί η χρηματοδότηση του φράχτη.

Τώρα νομίζω ότι αλλάζει το περιβάλλον. Και ο φράχτης θα χρηματοδοτηθεί, εμείς θα τον κάνουμε ούτως, αν δεν βρούμε ευρωπαϊκά λεφτά, θα συνεχίσουμε να τον κάνουμε με ελληνικά χρήματα, αλλά είναι σημαντικό το να υπάρχει και μια συνολική ανακατεύθυνση για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ελλάδος, οι οποίες στις οποίες πρέπει να πω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αισθάνθηκε μοναξιά πολλές φορές την ώρα που υπερασπιζόταν την κατά τη γνώμη μου απολύτως εύλογη μεταναστευτική πολιτική. Σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός.

Μιλώντας για τη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ζητούν να επιστρέψει ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο, ανέφερε: «Οι δικαστικές δυνατότητες ελέγχου, ειδικά των δημοσιονομικών πολιτικών, είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες, διότι αλλιώς θα φωνάζαμε τους δικαστές να φτιάχνουν τον προϋπολογισμό. Δεν συμβαίνει αυτό και σωστά. Δεν συμβαίνει αυτό γιατί κάποιος, όταν εδώ δεν μπορεί να έχει μόνο του το αίτημα. Να το πω διαφορετικά. Υπάρχει κυβέρνηση η οποία δεν θέλει να δίνει και να αυξάνει τα εισοδήματα. Δεν υπάρχει τέτοια κυβέρνηση. Όλες οι κυβερνήσεις θα θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν.

Ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο εξαρτάται προφανώς από τις δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού. Εμείς εκείνο το οποίο λέμε είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Ο ελληνικός λαός έχει πια πείρα από επεκτάσεις των δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή της χώρας, οδήγησαν στο μνημόνιο, οδήγησαν στην πτώχευση, οδήγησαν εν συνεχεία σε βαρύτατες περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα το κάνει αυτό. Αυτή είναι η κυβέρνηση, η οποία θα εξακολουθεί να διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, να διασφαλίζει δημοσιονομικά πλεονάσματα, να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.