Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται πιο κοντά από ποτέ, με το 2025 να διαγράφεται ως χρονιά-ορόσημο. Η νέα κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, υπό τον Κιρ Στάρμερ, αλλά και το Βρετανικό Μουσείο δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις προς την πολυπόθητη κατεύθυνση για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται στην ίδια «γραμμή». Οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων μέσα στο 2025, ενώ πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Τι έγραψε ο «Economist»

Το περιοδικό «Economist», στην ετήσια έκδοσή του, προβλέπει σημαντική πρόοδο καθώς αναφέρει ότι «το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να μετακινηθούν ή να σημειωθεί ένα μεγάλο άλμα στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους». Παρότι ο ισχύων νόμος του 1963 απαγορεύει τη μεταβίβαση αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο, υπάρχει συζήτηση για μακροχρόνιο δανεισμό με αντάλλαγμα ελληνικές αρχαιότητες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Μουσείου Κόνορ Γουάτσον, δήλωσε στην εφημερίδα: «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροχρόνιας συνεργασίας που έχουμε θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και να διατηρούμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Η διευθύντρια των Μουσείων Guggenheim, Μάριετ Γουέστερμαν, δήλωσε επίσης πως «τίποτα δεν θα ήταν πιο συναρπαστικό» από το να δει τα λευκά κενά στο Μουσείο της Ακρόπολης να καλύπτονται από τα αυθεντικά Γλυπτά.

Διπλωματικό «ζέσταμα» και αποφασιστικές κινήσεις

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι, επιβεβαίωσε το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου, σε ένα κρίσιμο «crash test» για το θέμα.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την επιστροφή των Γλυπτών για 15 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης, και ανταλλαγές αρχαιοτήτων για εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο. Η πρόσφατη δανειοδότηση της Υδρίας του Μειδία στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Βρετανικό Μουσείο δείχνει καλές προθέσεις.

Οι προκλήσεις και οι ελπίδες για το 2025

Η ισορροπία που επιδιώκεται είναι δύσκολη, αλλά οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει την ιστορική ευκαιρία να διορθώσει ένα μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό λάθος.