13 Οκτωβρίου 1307: Μια μέρα που άλλαξε την ιστορία και έκτοτε έγινε συνώνυμη με τη γρουσουζιά. Ήταν Παρασκευή εκείνη την ημέρα, όταν ο Γάλλος βασιλιάς Φίλιππος Δ’ ο Ωραίος, ένας από τους πιο αδίστακτους μονάρχες της μεσαιωνικής Ευρώπης, αποφάσισε να εξαλείψει μια από τις πιο ισχυρές αδελφότητες που γνώρισε ποτέ ο Χριστιανικός κόσμος: το Τάγμα των Ναϊτών. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα ένταλμα σύλληψης για την καταστροφή τους, και η μέρα αυτή έμελλε να σημαδευτεί με αίμα, βασανιστήρια και προδοσία.

Οι Ιππότες του Ναού ή αλλιώς Ναΐτες είχαν ιδρυθεί στα τέλη του 11ου αιώνα, αρχικά με σκοπό την προστασία των Χριστιανών προσκυνητών που ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους. Με το πέρασμα του χρόνου το Τάγμα απέκτησε τεράστια ισχύ, δημιουργώντας πλούτο, επιρροή και μια μυστικιστική αύρα που το καθιστούσε σχεδόν απρόσιτο. Ο Φίλιππος, ένας άπληστος και οικονομικά εξαρτημένος βασιλιάς, έβλεπε στους Ναΐτες ένα εμπόδιο στην εξουσία του.

Χωρίς να διστάσει, ο Φίλιππος κατασκεύασε κατηγορίες. Οι Ναΐτες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αιρετικοί και μυστικιστές που απολάμβαναν την ιεροσυλία και λάτρευαν ειδωλολατρικές φιγούρες. Ο ηγέτης τους, ο Ζακ ντε Μολά, κατηγορήθηκε ότι πρόδωσε τον Χριστιανισμό και βεβήλωνε την πίστη. Οι κατηγορίες ήταν ψευδείς, βεβαίως, αλλά ήταν αρκετές για να εξαπολύσει ένα κύμα τρομοκρατίας που θύμιζε δαιμονολαγνικό κυνήγι μαγισσών.

Ήταν λοιπόν Παρασκευή και 13 Οκτωβρίου όταν η αυγή βρήκε χιλιάδες Ναΐτες να συλλαμβάνονται σε όλη τη Γαλλία, ύστερα από μυστική εντολή του βασιλιά. Άνδρες με θάρρος, τιμή και ιστορία πιάστηκαν σαν εγκληματίες. Ο Ζακ ντε Μολά, ο ηγέτης τους, υπέστη φρικτά βασανιστήρια για να «ομολογήσει» ότι οι Ναΐτες λάτρευαν τον Σατανά. Υποχρεώθηκαν να δώσουν κατασκευασμένες μαρτυρίες ότι ήταν αιρετικοί, ότι ξερνούσαν πάνω στους Σταυρούς και ότι συμμετείχαν σε μακάβρια τελετουργικά.

Λίγους μήνες αργότερα, σε μια φλογισμένη πλατεία του Παρισιού, ο Ζακ ντε Μολά και άλλοι ηγέτες του Τάγματος κάηκαν ζωντανοί μπροστά σε έναν όχλο που ζητωκραύγαζε. Εκείνη τη στιγμή, ο ντε Μολά, λίγο πριν πεθάνει, απηύθυνε μια φοβερή κατάρα: κάλεσε τον βασιλιά και τον Πάπα να τον συναντήσουν στον άλλο κόσμο πριν περάσει ένας χρόνος. Κι έτσι έγινε. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Φίλιππος και ο Πάπας Κλήμης Ε’ βρέθηκαν νεκροί, δίνοντας τροφή στη φήμη ότι οι Ναΐτες είχαν πραγματικά κρυφές δυνάμεις.

Από τότε, αυτή η μέρα θεωρείται καταραμένη. Η «Παρασκευή και 13» έγινε συνώνυμο της γρουσουζιάς και του κακού, και δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμη και σήμερα την αποφεύγουν. Η ιστορία των Ναϊτών παρέμεινε ζωντανή, τυλιγμένη στον μύθο και το μυστήριο, με πολλές θεωρίες συνωμοσίας να γεννιούνται γύρω από το όνομά τους.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1307: Με εντολή του Γάλλου βασιλιά, Φιλίππου του Ωραίου, συλλαμβάνονται ο μέγας μάγιστρος, Ζακ ντε Μολά, καθώς και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών. Υποβάλλονται σε βασανιστήρια και «ομολογούν» ότι είναι αιρετικοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα καούν στην πυρά. Είναι Παρασκευή και 13 και από τότε αυτή η ημέρα θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά.

1905: Ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο εκλέγεται πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι. Στη συνέχεια τα εργατικά συμβούλια θα πολλαπλασιαστούν, με αιτήματα το οκτάωρο και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

1923: Η Άγκυρα ανακηρύσσεται από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση πρωτεύουσα του τουρκικού κοσμικού κράτους. Η μετακίνηση της πρωτεύουσας από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα αποφασίστηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1930: Η Αλίκη Διπλαράκου έρχεται δεύτερη στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος, που διεξάγεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

1944: Ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποκρούει την προσπάθεια των Γερμανών να καταστρέψουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι. Η «Μάχη της Ηλεκτρικής» αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές μάχες της Αντίστασης, καθώς οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ προστάτευσαν το εργοστάσιο και έτσι διατήρησαν τη δυνατότητα παροχής ρεύματος στην πρωτεύουσα, αποτρέποντας ένα ενεργειακό blackout που θα παραλύσει την πόλη σε μια κρίσιμη περίοδο. Η νίκη αυτή είχε τόσο στρατηγική όσο και συμβολική σημασία, αφού αποδεικνύει τη μαχητικότητα των αντιστασιακών δυνάμεων ακόμα και την τελευταία στιγμή της γερμανικής κατοχής. Από το 2016, η 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως «ημέρα εορτασμού της ΔΕΗ».

1972: Αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει μια ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες εντοπίζονται σώοι 72 ημέρες αργότερα, αλλά όπως ομολογούν, κατέφυγαν στον κανιβαλισμό, προκειμένου να επιβιώσουν. Η απίστευτη ιστορία τους θα μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη.

2003: Βρίσκεται νεκρή στην Κερατέα η Ρουμπίνη Σταθέα, υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που έδωσε τέλος στη ζωή της για λόγους ευθιξίας, καθώς το όνομά της ενεπλάκη στην υπόθεση αναστολής κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Ανατολική Αττική.Σε επιστολή της προς τον διευθυντή της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Σεραφείμ Φυντανίδη, καταγράφει τις τελευταίες σκέψεις και επιθυμίες της. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θεωρεί πως πρέπει να πληρώσει τα λάθη και τις ανεπάρκειές της, αφού με τις ενέργειές της διέσυρε τον άνδρα της, τα παιδιά της, την υπηρεσία της, την κυβέρνηση και τη δικαστική εξουσία.

2016: Η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 θα απονεμηθεί στον Μπομπ Ντίλαν, «για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού». Έτσι, θα γίνει ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με το βραβείο στην ιστορία του θεσμού.

Γεννήσεις

1925 – Μάργκαρετ Θάτσερ, αγγλίδα πολιτικός, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

1934 – Νάνα Μούσχουρη, ελληνίδα τραγουδίστρια, με διεθνή καριέρα και εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων

1941 – Πολ Σάιμον, αμερικανός τραγουδοποιός, μισό του θρυλικού ντουέτου «Simon & Garfunkel»

1951 – Αντώνης Καφετζόπουλος, έλληνας ηθοποιός, με χαρακτηριστικές ερμηνείες σε τηλεόραση και θέατρο

1960 – Βασίλης Λέκκας, έλληνας τραγουδιστής, συνεργάτης μεγάλων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις

1964 – Παύλος Παυλίδης, έλληνας τραγουδοποιός, εμβληματική μορφή της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής

1971 – Πύρρος Δήμας, έλληνας αρσιβαρίστας, με 4 Ολυμπιακά μετάλλια στο ενεργητικό του

Θάνατοι

1904 – Παύλος Μελάς, έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα που σκοτώθηκε στη μάχη

1985 – Αναστάσιος Αλεβίζος (γνωστός ως Τάσσος), πρωτοπόρος έλληνας χαράκτης

2016 – Ντάριο Φο, ιταλός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997

2022  –  Σταύρος Σαράφης, έλληνας ποδοσφαιριστής, θρύλος του ΠΑΟΚ και αγαπητός στις εξέδρες

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών
Ημέρα της ΔΕΗ
Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Σήμερα γιορτάζουν

Χρυσή, Αγαθονίκη, Καρπός, Φλωρεντία, Φλωρέντιος