Φορώντας εντυπωσιακά φορέματα, κουνώντας με χάρη τις εύθραυστες βεντάλιες τους και επιδεικνύοντας τους χαρακτηριστικούς κορσέδες της εποχής τους, οι γυναικείες φιγούρες σε φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα μοιάζουν, με την πρώτη ματιά, να είναι χαρακτηριστικές γυναικείες προσωπικότητες εκείνων των ημερών.

Ωστόσο στις φωτογραφίες ποζάρουν στην πραγματικότητα μέλη της κοινωνίας της βικτωριανής εποχής που γίνονταν θύματα εκφοβισμού και διασυρμού: διεμφυλικοί άνθρωποι μιας εποχής που δεν υπήρχαν τέτοιοι όροι- ούτε μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.

«Δεν ξέρουμε ποια ταυτότητα επέλεγαν οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές στις φωτογραφίες που ακολουθούν αλλά με βεβαιότητα ήταν άνθρωποι που αναλάμβαναν μεγάλο ρίσκο με το να ντύνονται με αυτό τον τρόπο σε εποχή πολύ μικρής ανοχής», σημειώνεται στο κείμενο που τις συνοδεύει.

Περισσότερο από έναν αιώνα πριν οι Caitlyn Jenner και Laverne Cox δώσουν τις δικές τους μάχες για τα δικαιώματα των ανθρώπων που αλλάζουν φύλο, κάποιοι άνδρες έκαναν καριέρα υποδυόμενοι τις drag queens ενώ άλλοι επιχειρούσαν να ζήσουν ως γυναίκες σε έναν κόσμο που θεωρούσε παράνομη ακόμα και την ομοφυλοφιλία.

Η ταυτότητα των περισσότερων γυναικών που ποζάρουν στις φωτογραφίες είναι άγνωστη ωστόσο μία ξεχωρίζει: είναι η Lili Elbe που φωτογραφίζεται κρατώντας τη χαριτωμένη βεντάλια της και με τον ένα ώμο εκτεθειμένο.

DRAGQUEEN1
Lili Elbe αριστερά και Madam Pattirini δεξιά

Μπορεί για τους περισσότερους η Lili να ήταν μια εκθαμβωτική μούσα, οι πιο κοντινοί της άνθρωποι ωστόσο ήξεραν πως ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που γεννήθηκε άνδρας και υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου.

Η ιστορία της οπτικοποιήθηκε στην ταινία «The Danish Girl» που αναμένεται να κυκλοφορήσει του χρόνου.

Η Lili γεννήθηκε Einar Mogens Wegener στη Δανία του 1882 και στη νεότητά του φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας όπου συνάντησε την Gerda Gottlieb. Έβγαιναν για κάποια χρόνια μέχρι που το 1904 παντρεύτηκαν.

Η Gerda στήριξε την ανάγκη του συζύγου της να ζήσει ως γυναίκα και στάθηκε δίπλα του στις διαδοχικές επεμβάσεις για να αποκτήσει θηλυκό κορμί που τελικά αποδείχθηκαν μοιραίες ύστερα από την αποτυχημένη πειραματική διαδικασία μεταμόσχευσης μήτρας.

Μεταξύ των φωτογραφιών είναι και αυτές των William Julian Dalton- γνωστού ως Julian Eltinge και Brigham Morris Young- με το καλλιτεχνικό όνομα Madam Pattirini.

DRAGQUEEN2
Julian Eltinge

Οι δύο άνδρες υποδύονταν τις γυναίκες στο επάγγελμά τους- ήταν ηθοποιό και μίμοι- στη σκηνή και στη μεγάλη οθόνη.

Ο Brigham ήταν γιος του Brigham Young, ενός από τους πρώτους ηγέτες των Μορμόνων. Διέπρεψε ως τραγουδίστρια με το ιταλικό ψευδώνυμό του από το 1885 έως το 1900 μετά την επιστροφή του από αποστολές μορμόνων στη Χαβάη.

Η φωνή του ήταν τόσο πειστικά γυναικεία που πολλοί δεν συνειδητοποιούσαν πως δεν ήταν γυναίκα.

Ο Julian Eltinge ακολούθησε μια επιτυχημένη κινηματογραφική καριέρα μετά το ντεμπούτο που έκανε υποδυόμενος γυναίκες σε ηλικία δέκα ετών.

Έκανε παγκόσμια περιοδεία, παίζοντας ακόμα και μπροστά στον Εδουάρδο τον VII, πριν γίνει σταρ του βωβού κινηματογράφου και παίξει ακόμα και με τον Ροδόλφο Βαλεντίνο.

Εκτός σκηνής συμπεριφερόταν πολύ «ανδρικά», κάπνιζε πούρα και έμπλεκε σε καβγάδες.

Πέθανε το 1941 σε ηλικία 59 ετών, ενώ βρισκόταν σε τουρνέ.

Ακόμα πιο τολμηροί ήταν οι Frederick Park και Ernest Boulton που σόκαραν το βικτοριανό Λονδίνο βγαίνοντας από το σπίτι τους ντυμένοι ως Fanny και Stella. Ήταν οι πρώτοι άνδρες που κυκλοφόρησαν στους δρόμους ντυμένοι με γυναικεία ρούχα.

Frederick Park και Earnest Boulton
Frederick Park και Earnest Boulton

Δεν ήταν επίσης σπάνιο άνδρες να κρατούν τα ανδρικά τους χαρακτηριστικά- πχ. κοντά μαλλιά και μούσια- και κατά τα λοιπά να ντύνονται με γυναικεία ρούχα.

DRAGQUEEN3

DRAGQUEEN4 DRAGQUEEN5 DRAGQUEEN7 DRAGQUEEN8