Μεσοσταθμική αύξηση 35% καταγράφουν οι τιμές των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη χώρα μας, με το φαινόμενο της ανόδου να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο στις νότιες περιοχές και ειδικότερα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο , πρωταθλήτρια στην άνοδο των τιμών είναι η Λακωνία με 67% και ακολουθεί η Αρκαδία με 50%. Άνοδος τιμής έως και 40% καταγράφεται επίσης σε αγροκτήματα με ελιές και οπωροφόρα δέντρα.

Ο λόγος είναι πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες λιανικής πώλησης, που επιθυμούν να αποκτήσουν ιδιόκτητες φάρμες ή να μισθώσουν εκτάσεις για καλλιέργεια των δικών τους προϊόντων.

Οι τιμές των χωραφιών διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν η γη μπορεί να έχει και εμπορική χρήση, κυρίως από το αν δηλαδή εφάπτεται με οδικό άξονα.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων στην αγροτική γη ανέρχονται έως και 30% μόνο από την κύρια εκμετάλλευση, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται υπεραξίες από την αύξηση της αξίας της γης,

Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι πως αυξάνονται και τα ενοικιαστήρια. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 αυξήθηκαν 3,5%, ανεβάζοντας το κόστος και για τους επαγγελματίες αγρότες. Η αύξηση είναι σημαντικότερη στην Αττική, όπου η Eurostat κατέγραψε τιμή ενοικίασης στα 104,8 ευρώ ανά στρέμμα, που είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της χώρας.