Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει προγράμματα με στόχο φθηνή στέγη για τους πολίτες. Η αύξηση των τιμών αγοράς και ενοικίασης έχει εκτινάξει το κόστος ζωής, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να δυσκολεύονται να βρουν σπίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, βρίσκονται σε καθημερινές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν προκειμένου να αποδεσμευτούν πόροι ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».

Παράλληλα, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή, με δικαιούχους αρχικά νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών, στους οποίους θα διατεθούν αδρανή και κλειστά ακίνητα του δημοσίου με χαμηλό μίσθωμα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν και ακίνητα του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), που διαθέτει το απόθεμα οικοπέδων και κτιρίων του πρώην ΟΕΚ, θα παραχωρεί κατόπιν διαγωνισμού το αδόμητο οικόπεδο και ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει την ανέγερση και εκμετάλλευση με μειωμένο ενοίκιο, ενώ η κυριότητα θα παραμένει στο δημόσιο.

Σύμφωνα με μία σκέψη θα επιτρέπεται η αγορά από τους δικαιούχους και όχι από τον επιχειρηματία ο οποίος θα αποχωρεί μετά την απόσβεση της επένδυσης με το συμφωνημένο από τους όρους του διαγωνισμού κέρδος.