Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για την ΑΕΚ η χθεσινή νίκη με σκορ 4-0 επί της Βέροιας. Ωστόσο, για τους «κιτρινόμαυρους» αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έφτασε τις 1.000 νίκες στην ιστορία της στην Α’ Εθνική.

Την πέμπτη διαδοχική νίκη σε βάρος της «βασίλισσας του Βορρά» εντός και εκτός έδρας πέτυχε η Ένωση. Σε κακό δαίμονα του ΟΦΗ έχει μετατραπεί ο Λεβαδειακός.

Ένα απίστευτο ρεκόρ έσπασαν τα «παιδιά» του Ελευθερόπουλου. Τις πέντε νίκες έφτασε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ως προπονητής του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Το sport-fm.gr σάς αναλύει -με τη βοήθεια της γλώσσας των αριθμών- την εικόνα της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία της 11ης αγωνιστικής

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν για την ΑΕΚ η χθεσινή νίκη επί της Βέροιας. Ωστόσο, για την Ένωση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έφτασε τις 1.000 νίκες στην ιστορία της στην Α’ Εθνική και έγινε μόλις η τρίτη ομάδα (μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό) που σημειώνει αυτή την επίδοση. Η παρθενική νίκη του «Δικεφάλου» ήταν στις 25 Οκτωβρίου 1959, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και ήταν πάλι εκτός έδρας: 1-0 τον Εθνικό στο παλιό Καραϊσκάκη, με γκολ του Γιάννη Κανάκη. Χρειάστηκε να περάσουν 26 χρόνια για να φτάσει τις 500 νίκες και, συγκεκριμένα, στις 22 Δεκεμβρίου 1985 νίκησε 3-0 τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ. Για να τις… χιλιάσει πέρασαν 27 χρόνια.

Πέμπτη διαδοχική νίκη για την ΑΕΚ εντός και εκτός έδρας απέναντι στη Βέροια. Η τελευταία φορά που η Ένωση είχε αφήσει βαθμούς στην πόλη της Ημαθίας ήταν στις 27 Απριλίου 1997, όταν η αναμέτρηση είχε λήξει 1-1.

Στις 17 Οκτωβρίου ήταν η τελευταία φορά που η ΑΕΚ κέρδισε με 4-0 σκορ σε εκτός έδρας αγώνα. Τότε η Ένωση είχε συντρίψει με αυτό το σκορ τον Άρη, στο ντεμπούτο του Μανόλο Χιμένεθ στο «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Σε εκείνο το ματς είχαν πετύχει από δύο γκολ ο Σκόκο και από ένα οι Καφές και Τζεμπούρ.

Στη Βέροια η ΑΕΚ κατάφερε πέρα από μία σημαντική νίκη να γλιτώσει την ισοφάριση του αρνητικού ρεκόρ της σεζόν 1968/69 με έξι σερί εκτός έδρας ήττες.

Ο Τόλης και ο Γρηγόρης Τόσκας ήταν το πρώτο ζεύγος πατέρα και γιου που αγωνίστηκαν με την ΑΕΚ στην Α’ Εθνική. Γκολ, όμως, είχε βάλει μόνο ο πατέρας. Ετσι με το τέρμα που σημείωσε χθες ο Ανδρέας Σταματής χάρισε στον εαυτό του και στον πατέρα του, Σταύρο, αυτή την πρωτότυπη πρωτιά! Ο Σταματής ο πρεσβύτερος είχε σκοράρει 8 φορές με τη φανέλα της «Ενωσης».

Σε κακό δαίμονα του ΟΦΗ έχει μετατραπεί ο Λεβαδειακό. Οι Βοιωτοί, ύστερα από το χθεσινό αποτέλεσμα, μετρούν τέσσερις σερί νίκες απέναντι στους Κρητικούς μέσα στο Ηράκλειο στην Α’ Εθνική. Εν τω μεταξύ, η ομάδα του Γιώργου Παράσχου κατάφερε να πετύχει και τα πρώτα της εκτός έδρας γκολ τη φετινή σεζόν.

Τις 100 παρουσίες σε πάγκους ομάδων συμπλήρωσε ο Νίκος Κωστένογλου. Ο Καβαλιώτης τεχνικός είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην ΑΕΚ και, μάλιστα, σε ευρωπαϊκό ματς: στο εντός έδρας 1-1 κόντρα στη Χετάφε, στις 13 Φεβρουαρίου 2008. Εν τω μεταξύ, μπήκε τέλος στο σερί των οκτώ νικών που μετρούσαν οι Ακρίτες απέναντι στον Πανθρακικό μέσα στην έδρα τους (ακόμη και στη Β’ Εθνική).

Δέκα αυτογκόλ έχουν επιτευχθεί μέχρι την 11η αγωνιστική, αν και απομένει ο αγώνας ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο. Τα τρία, πάντως, σημειώθηκαν αυτή την αγωνιστική αφορά το 5,81% από αυτά έχουν μπει σε λάθος εστία από το σύνολο το 170 γκολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν σημειωθεί 14 αυτογκόλ σε όλο το πρωτάθλημα.

Σαράντα δύο χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να ισοφαρίσουν τα παιδιά του Δημήτρη Ελευθερόπουλου ένα στοιχειωμένο ρεκόρ. Οι Νεοσμυρνιώτες έχουν πετύχει επτά νίκες μετά το πέρας της 11ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η ομάδα του Τζο Μάλετ, η οποία είχε ηττηθεί μόνο από τον Ολυμπιακό και μετρούσε μόλις τρεις ισοπαλίες. Αυτή η επίδοση είχε σημειωθεί τη σεζόν 1970/71 και οι «κυανέρυθροι» είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση, μόλις πέντε βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ.

Τέσσερις σερί αναμετρήσεις έχει βρει φέτος το δρόμο προς τα δίχτυα ο Κώστας Μήτρογλου για το πρωτάθλημα και το Champions League, σκοράροντας συνολικά πέντε φορές. Πάντως, η κορυφαία επίδοση του διεθνούς επιθετικού ήταν με τη φανέλα του Ατρομήτου, όταν σε εννέα διαδοχικές συμμετοχές σημείωσε δέκα τέρματα.

Τις 100 συμμετοχές στην Α’ Εθνική συμπλήρωσε ο Ροτζέριο Μάρτινς. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος μέσος του Λεβαδειακού γιόρτασε νωρίτερα τα σημερινά του γενέθλια (γίνεται 28 ετών) με το πρώτο του γκολ. Η παρθενική του εμφάνιση ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου 2007 με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης κόντρα στη Λάρισα.

Τις πέντε νίκες έφτασε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ως προπονητής του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στο χθεσινό του ντεμπούτο συνέχισε την παράδοση που είχε «χτίσει», ενώ η ομάδα του έφτασε τις 39 νίκες ως γηπεδούχος κόντρα στους Θεσσαλονικείς. Τελευταία φορά που οι «ασπρόμαυροι» είχαν φύγει για δεύτερη φορά με θετικό αποτέλεσμα από το Λεκανοπέδιο ήταν πριν από δεκατρία χρόνια.

Έξι φορές μέχρι στιγμής ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει ολοκληρώσει αγώνα με δέκα παίκτες για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αρνητικό ρεκόρ αποβολών σε ολόκληρο πρωτάθλημα αποτελούν οι εννέα της σεζόν 2009/10.

Το γκολ του Στάθη Ρόκα κόντρα στον Πλατανιά ήταν μόλις το δεύτερο στην καριέρα του στην Α’ Εθνική και ήρθε μάλιστα στην 100ή συμμετοχή του στην κατηγορία! Ο 28χρονος άσος είχε κάνει ντεμπούτο με τον Ιωνικό στις 19/9/2004, στην εκτός έδρας ήττα με 3-0 από τον Παναθηναϊκό και το προηγούμενο γκολ το είχε σημειώσει με τη φανέλα του Θρασύβουλου στις 9/11/2008 (1-2 από τον Αρη).

Πηγή: sport-fm.gr