Μια ανοικτή πληγή που δεν λέει να κλείσει είναι το Κυπριακό και κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου ο ελληνισμός απανταχού της γης γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται με πόνο εκείνο το Σάββατο που άλλαξε ο ρους της ιστορίας για την Κύπρο, όπου χιλιάδες ζωές χάθηκαν και ολόκληρες οικογένειες ξεριζώθηκαν.
Η εισβολή του Αττίλα στο νησί, δεν ξεχάστηκε και ούτε θα ξεχαστεί ποτέ και ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος σε αυτή τη θλιβερή επέτειο θα βρεθεί στην Κύπρο προκειμένου να τιμήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αυτούς που έπεσαν στο καθήκον αλλά και να διατρανώσει την αποφασιστικότητα η παρούσα κατάσταση να μην γίνει ποτέ αποδεκτή αλλά αντίθετα να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το τελευταίο διάστημα και πάντα σε ανοικτή γραμμή με την Λευκωσία επιχειρεί τη διεθνοποίηση του Κυπριακού υπογραμμίζοντας ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ δεν είναι αποδεκτό να είναι διαιρεμένη, υπό κατοχή κατά το ένα τρίτο και διχοτομημένη. «Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα φτάσει στην Κύπρο και θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια θα παραστούν στην εκδήλωση της σημερινής ημέρας για να τιμήσουν τους πεσόντες. Στον χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια ιστορική αναδρομή για να επισημάνει τα λάθη και να καταλογίσει ευθύνες εκεί που πρέπει. Όμως η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει έκκληση προς όλους και κυρίως προς την Τουρκία ζητώντας να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα όμως στη μαρτυρική Μεγαλόνησο θα βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει κάνει τα πάντα για να προκαλέσει και να δυναμιτίσει το κλίμα. Παρελάσεις, συζητήσεις περί απελευθέρωσης των τουρκοκυπρίων από την καταπίεση αλλά και με το βόρειο τμήμα του νησιού γεμάτο αφίσες του Τούρκου Προέδρου.