Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η απόβαση τουρκικών στρατευμάτων άρχισε στην παραλία «πέντε μίλι» της Κερύνειας, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση από θάλασσα και αέρα. Η Τουρκία είχε δώσει στην εισβολή την κωδική ονομασία «Αττίλας».

Η εισβολή στο νησί, δεν ξεχάστηκε και ούτε θα ξεχαστεί ποτέ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος σε αυτή τη θλιβερή επέτειο θα βρεθεί στην Κύπρο προκειμένου να τιμήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αυτούς που έπεσαν στο καθήκον αλλά και να διατρανώσει την αποφασιστικότητα η παρούσα κατάσταση να μην γίνει ποτέ αποδεκτή αλλά αντίθετα να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο το τελευταίο διάστημα και πάντα σε ανοικτή γραμμή με την Λευκωσία επιχειρεί τη διεθνοποίηση του Κυπριακού υπογραμμίζοντας ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ δεν είναι αποδεκτό να είναι διαιρεμένη, υπό κατοχή κατά το ένα τρίτο και διχοτομημένη. «Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Σάββατο και ώρα 20:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Φιέστα Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και στρατιωτική παρέλαση έχει στήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφθασε το πρωί του Σαββάτου στα Κατεχόμενα. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με αφίσες του τούρκου προέδρου τις οποίες συνοδεύουν επιγραφές όπως: «Η Πατρίδα Τουρκία είναι η μόνιμη εγγύηση της ύπαρξης και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων».

Η Τουρκία ετοιμάζει μια άνευ προηγουμένου φιέστα σήμερα, μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, καθώς 50 πλοία μαζί με το αεροπλανοφόρο Ανατολού θα βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην περιοχή ενώ θα πετάξουν και F-16.

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στην παραλία της απόβασης ενώ χθες το απόγευμα έγινε ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια».

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Χριστοδουλίδης

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας και το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής» δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους.

Πρόσθεσε, ότι «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».