Η παράνομη κατοχή της Κύπρου συνιστά ένα συνεχιζόμενο έγκλημα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Συγκεκριμένα στην δήλωσή του αναφέρει: «Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από το διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και την παράνομη τουρκική εισβολή τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Ένα έγκλημα, με τραγικό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους και περισσότερους από 200 χιλιάδες πρόσφυγες, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου και τη de facto διχοτόμησή της.

Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα και μια πληγή ανοιχτή για τον ελληνισμό όσο θα καθυστερεί η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Κύπρου.

Μισό αιώνα μετά, έχοντας ως βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, η Κύπρος διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η τροπολογία που κατέθεσα πρόσφατα ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στη διακήρυξη της ετήσιας συνέλευσης και η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να αποφεύγει την αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή. 

Γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

“Δεν Ξεχνώ”».

Πηγή: ΑΠΕ