Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη, λέγοντας τα διάσημα λόγια: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Η αποστολή του Apollo 11, με επικεφαλής τον Άρμστρονγκ και τους αστροναύτες Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς, αποτέλεσε την κορύφωση της αμερικανικής προσπάθειας για εξερεύνηση του διαστήματος και την υλοποίηση της υπόσχεσης του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι να προσσεληνωθεί o άνθρωπος πριν το τέλος της δεκαετίας του 1960.

Η αποστολή ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 1969 από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Κένεντι. Μετά από ένα ταξίδι 240.000 μιλίων, το Apollo 11 εισήλθε σε τροχιά γύρω από τη σελήνη στις 19 Ιουλίου. Την επόμενη μέρα, η σεληνάκατος Eagle, με επιβαίνοντες τον Άρμστρονγκ και τον Όλντριν, αποκολλήθηκε από το κεντρικό διαστημόπλοιο και προσγειώθηκε στη Θάλασσα της Ηρεμίας. Στις 10:56 μ.μ. EDT, ο Άρμστρονγκ έκανε το πρώτο του βήμα στη σεληνιακή επιφάνεια, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν ζωντανά την ιστορική στιγμή.

Η αποστολή Απόλλων 11 ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα που απαιτούσε τη συνεισφορά περίπου 400.000 μηχανικών, τεχνικών και επιστημόνων και κόστισε περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η επιστροφή του πληρώματος στη Γη ολοκληρώθηκε με ασφάλεια στις 24 Ιουλίου 1969, όταν το Apollo 11 προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παρά την επιτυχία της αποστολής, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έχουν αμφισβητήσει την αυθεντικότητα της προσελήνωσης, που όμως έχουν καταρριφθεί από επιστημονικές αποδείξεις και επιβεβαιώσεις από διεθνείς φορείς.

Ας δούμε 5 από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας για την αποστολή στο φεγγάρι και την προσελήνωση και γιατί δεν ευσταθούν:

  1. Η κυματιστή σημαία

Μία από τις πιο γνωστές θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζει ότι η αμερικανική σημαία φαίνεται να κυματίζει, παρόλο που δεν υπάρχει άνεμος στη σελήνη. Στην πραγματικότητα, η σημαία είχε μια οριζόντια ράβδο στην κορυφή για να παραμένει απλωμένη και οι γραμμές που φαίνονται στις φωτογραφίες προκλήθηκαν από τη δυσκολία των αστροναυτών να εκτείνουν πλήρως τη σημαία στη ράβδο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι κυματίζει.

  1. Η απουσία αστεριών στις φωτογραφίες

Ορισμένοι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι η απουσία αστεριών στις φωτογραφίες αποδεικνύει ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε στούντιο. Ωστόσο, οι κάμερες των αστροναυτών ήταν ρυθμισμένες για την έντονη ηλιακή ακτινοβολία στη σελήνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταγράψουν τα αστέρια, τα οποία είναι πολύ πιο αμυδρά.

  1. Οι σκιές που δεν είναι παράλληλες

Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι μη παράλληλες σκιές στις φωτογραφίες υποδεικνύουν τη χρήση πολλαπλών πηγών φωτός, όπως σε ένα στούντιο. Στην πραγματικότητα, οι σκιές δεν είναι παράλληλες λόγω της προοπτικής και του ανώμαλου εδάφους της σελήνης. Παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στη Γη, όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ουρανό.

  1. Η διέλευση από τη ζώνη ακτινοβολίας Van Allen

Μερικοί ισχυρίζονται επίσης ότι οι αστροναύτες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν τη διέλευση από τη ζώνη ακτινοβολίας Van Allen. Οι αποστολές Apollo, ωστόσο, πέρασαν γρήγορα από τη ζώνη, μειώνοντας την έκθεση στην ακτινοβολία σε ασφαλή επίπεδα, όπως όταν περπατάς σε αναμένα κάρβουνα.

  1. Η υποτιθέμενη σκηνοθεσία από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Μια από τις πιο ευφάνταστες θεωρίες είναι ότι ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκηνοθέτησε την προσελήνωση. Παρόλο που η ταινία του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» ήταν μπροστά από την εποχή της, δεν υπάρχει κάποια αληθοφάνεια των πραγματικών συνθηκών της σελήνης.

Οι συνθήκες της προσελήνωσης έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικές αναλύσεις και μαρτυρίες χιλιάδων ατόμων που εργάστηκαν στην αποστολή και η επίσκεψη του ανθρώπου στη σελήνη παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

Φωτογραφία αρχείου: Τελετή αφής Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία (1980)

1936: Πραγματοποιείται η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρια, Κούλα Πράτσικα, ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου, Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

1944: Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πρωταίτιοι: στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Άλμπρεχτ Μερτζ, υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν και συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων στο Ράστενμπουργκ, είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.

1969: Δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Apollo 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη. Η ημερομηνία αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας.

1971: Η δικτατορία αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της «Καθημερινής», Ελένη Βλάχου.

1974: Αρχίζει η Επιχείρηση Αττίλας, το πρώτο στάδιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Περίπου 40.000 στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του Τουρκικού Ναυτικού εισβάλουν παράνομα και κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Μεγαλονήσου. Περίπου 200.000 θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους, περίπου 4.000 θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ 1.619 θα δηλωθούν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι θα προσαρτήσουν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

2007: Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για να προωθήσει οπλικά συστήματα στη χώρα μας (Eurofighter). Απευθυνόμενη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέει: «Θα τονίσω, για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικές είναι και οι οικονομικές μας σχέσεις. Έχετε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο!».

2015: Μετά από 54 χρόνια, αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με την Κούβα και ανοίγουν και πάλι οι πρεσβείες τους στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον.

2020: Στο μπάσκετ, οι Μιλγουόκι Μπακς νικούν τους Φοίνιξ Σανς με 105-98 στον 6ο αγώνα των τελικών του ΝΒΑ, κερδίζοντας το πρώτο τους πρωτάθλημα στο ΝΒΑ από το 1971. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανακηρύσσεται MVP των τελικών του ΝΒΑ.

Γεννήσεις

O Γιάννης Παπαμιχαήλ δημοσίευσε φωτογραφία της μητέρας του, Αλίκης Βουγιουκλάκη, από το χειρουργείο

356 π.Χ. – Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς της Μακεδονίας

1776 – Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, σκωτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα.

1785 – Μαχμούτ Β’, Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1808-1839).

1934 – Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός

1941 – Περικλής Κοροβέσης, Έλληνας συγγραφέας και πολιτικός

Θάνατοι

1937 – Γκουλιέλμο Μαρκόνι, ιταλός μηχανικός, εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1909.

1973 – Μπρους Λι, Αμερικανός ηθοποιός με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ

1989 – Γιάννης Τσαρούχης, Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος