Ο Ολυμπιακός, μετά το διπλό στο Ζάγκρεμπ, μπορεί να περηφανεύεται ότι πλέον έχει περισσότερες νίκες από τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη! Τι λέει, όμως, όλη η ιστορία τους; Το SDNA έψαξε και απαντά! H ευρωπαϊκή… οπισθοδρόμηση των «πρασίνων» τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο εξαφάνισε την «ψαλίδα» που υπήρχε -εκτός συνόρων- με τον «αιώνιο» αντίπαλό του, αλλά πλέον η ομάδα του μεγάλου Λιμανιού έχει κάνει… άλματα μπροστά που τη φέρνουν πάνω από το Τριφύλλι. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη στατιστική των δύο ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στη βαθμολογία που έχουν στο ranking της UEFA.To «21» – «115» άλλωστε είναι αμείλικτο. Κι αν αναρωτιέστε για τους συγκεκριμένους αριθμούς είναι η θέση που έχουν οι δύο ομάδες στη βαθμολογία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Κι αν το τελευταίο αφορά μόνο στα πεπραγμένα τους κατά τις πέντε πιο πρόσφατες αγωνιστικές σεζόν, υπάρχουν και οι συνολικοί αριθμοί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Ευρώπη που δείχνουν πλέον ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, μιας και οι Πειραιώτες απέκτησαν -για πρώτη φορά- βραχεία κεφαλή έναντι του μεγάλου -εγχώριου- αντιπάλου τους. Αυτό καταγράφουν και τα επίσημα στοιχεία που δίνει η UEFA (δείτε εδώ και εδώ) στη δημοσιότητα, με τους συνολικούς απολογισμούς κάθε ομάδας σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το «πράσινο» παρελθόν και το «ερυθρόλευκο» παρόν Είναι δεδομένο πως μία κακή -σχεδόν- δεκαετία δεν μπορεί να διαγράψει τις ένδοξες σελίδες που έχει γράψει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, ούτε φυσικά τις σπουδαίες πορείες που τον έκαναν “Panathaikos”. Η ιστορία άλλωστε δεν είναι αριθμοί. Είναι στιγμές. Είναι βραδιές δόξες, από αυτές που… απλόχερα χάρισε κατά το παρελθόν το Τριφύλλι στους φίλους του. Ιστορία είναι το διπλό επί του Άγιαξ το ’96, η τριάρα επί της Γιουβέντους που την απέκλεισε, φυσικά το σπουδαίο 71′ κόντρα επίσης στον «Αίαντα», στο «Γουέμπλεϊ».

Πρόκειται άλλωστε για τον μοναδικό ελληνικό σύλλογο με παρουσία στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και φυσικά με συμμετοχή -δύο μάλιστα φορές- στα ημιτελικά του θεσμού. Κάτι το οποίο ο «αιώνιος» αντίπαλός του δεν έχει καταφέρει ποτέ, μιας και το μεγαλύτερο επίτευγμα των Πειραιωτών στο Τσάμπιονς Λιγκ (είτε με αυτή την ονομασία, είτε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών) είναι η παρουσία του στους «8», τη σεζόν 1998-99. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν να επιδείξουν και οι «ερυθρόλευκοι» μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές. Τότε που έκανε τη Γιούβε να… καρδιοχτυπήσει το ’99, όταν φυσικά ντρόπιαζε τη Λεβερκούζεν -που προηγουμένως είχε φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ- με 6-1.

Ολα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν καθώς η σημερινή -ευρωπαϊκή- πραγματικότητα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι… κατακόκκινη. Το Τριφύλλι βέβαια ακόμα κι έτσι, έχει στο παλμαρέ του περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια από τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο το μεγάλο διπλό της ομάδας του Σίλβα στο «Μαξιμίρ» επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα μπορούσε να θεωρηθεί και ιστορικό, καθώς με αυτό κατάφερε να ξεπεράσει σε ευρωπαϊκές νίκες (σε όλες τις διοργανώσεις) τον Παναθηναϊκό. Περισσότερες νίκες, λιγότερες ήττες Πάμε να δούμε -για του λόγου το αληθές- και τους ακριβείς αριθμούς, που… πιστοποιούν την «ερυθρόλευκη» προσπέραση; Ο Ολυμπιακός μετράει 24 ευρωπαϊκά παιχνίδια λιγότερα στην «πλάτη» του, παρ’ όλα αυτά αισίως προσπέρασε -έστω και με το ισχνό +1- σε νίκες τον Παναθηναϊκ;o. Συγκεκριμένα οι Πειραιώτες έχουν δώσει 243 αγώνες και το διπλό στο Ζάκγρεμπ ήταν η 96η επικράτησή τους. Την ίδια στιγμή οι «πράσινοι» μετρούν 267 παιχνίδια κι έχουν πανηγυρίσει 95 νίκες. * Στους αγώνες του Παναθηναϊκού δεν συμπεριλαμβάνονται οι δύο για το Διηπειρωτικό Κύπελλο με τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο (μία ισοπαλία, μία ήττα). * Σε παρένθεση (Νίκες-Ισοπαλίες-Ήτττες) Δείτε αναλυτικά: FGFH Προσπέρασε στην… εποχή Μαρινάκη Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην… προ-Μαρινάκη -ευρωπαϊκή- εποχή του Ολυμπιακού και στο τι συνέβη μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των νταμπλούχων Ελλάδας. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι αφενός στην πενταετία του νυν ισχυρού άνδρα των Πειραιωτών ο σύλλογος του μεγάλου λιμανιού πήρε παραπάνω από το 1/5 των συνολικών ευρωπαϊκών του νικών κι αφετέρου στο ίδιο διάστημα οι «πράσινοι» πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Αποτέλεσμα αυτού; Από τις -13 νίκες που βρίσκονταν οι «ερυθρόλευκοι», να είναι πλέον σε θέση οδηγού. Συγκεκριμένα από το 2010 μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός έφυγε 21 φορές νικητές από τους ευρωπαϊκούς αγώνες τους, όταν το νούμερο για το Τριφύλλι είναι ακόμα μονοψήφιο (7)! To ίδιο απογοητευτικοί ωστόσο για τον Παναθηναϊκό είναι οι αριθμοί και από το Ranking της UEFA στο ίδιο διάστημα. Κι αυτό γιατί το 2010 βρισκόταν στη θέση 29 της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τους Περαιώτες να είναι 33οι. Εκτοτε οι μεν υποχώρησαν 86 θέσεις και οι δε ανέβηκαν δώδεκα!