Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πετυχαίνει 34 πόντους η Ελλάδα πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κόντρα στον Καναδά των 10 NBAers αλλά τελικά ηττήθηκε με 86-79 στο πρώτο της παιχνίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, και πλέον στρέφεται στο μεγάλο ματς της Τρίτης με την Ισπανία.

Η Εθνική έκανε τεράστια προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στον Καναδά, επιστρέφοντας από το -16 και μειώνοντας στους δυο πόντους στα 64″ για το φινάλε ωστόσο δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευκαιρίες για να γυρίσει το παιχνίδι.

Το ματς

Η Εθνική παρουσιάστηκε διστακτική στο ξεκίνημα, με τον Καλάθη να φορτώνεται νωρίς-νωρίς με δεύτερο φάουλ. Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα κορμιά των Καναδών και τα double team στον Αντετοκούνμπο που δυσκολευόταν να πάρει την μπάλα δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να βρει χώρους και ελεύθερα σουτ στα πρώτα λεπτά παρά μόνο με τα τρίποντα του Παπανικολάου.

Ο Καναδάς έπαιξε τρομακτική άμυνα στους χειριστές της Εθνικής ενώ δεν λειτουργούσε τίποτε στην επίθεση της Ελλάδας. Κάπως έτσι ο Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα κάνοντας το 7-19 στο 5′. Το πρόβλημα της Εθνικής ξεκινούσε από την κακή απόδοση των δυο χειριστών της.

Πάντως οι πρωτοβουλίες του Μήτογλου έδωσαν πνοή στην ελληνική ομάδα, με τον Γιάννη να δίνει λύσεις στο ποστ. Στη συνέχεια Ελλάδα άρχισε να κυκλοφορεί την μπάλα και να σκοράρει πίσω από τα 6μ.75, με τον Παπανικολάου να κάνει το 22-24 έχοντας 3/3 τρίποντα! Η Εθνική έσφιξε την άμυνά της και βρήκε ρυθμό στην επίθεση, με αποτέλεσμα να δείχνει ικανή στο να γίνει ανταγωνιστική.

Το δίδυμο των Αντετοκούνμπο-Παπανικολάου ηγήθηκε για το 34-39 ωστόσο ο Καναδάς πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ του 38-48 κόντρα στην Ελλάδα που είχε… μουντζούρα στη στατιστική το μηδενικό των Γουόκαπ (0/4 σουτ) και Καλάθη.

Οι Καναδοί μπήκαν στο δεύτερο μέρος με σερί 5-0 και ανέβασαν τη διαφορά στο +15 ωστόσο οι Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου και Καλάθης κράτησαν όρθια την Εθνική που προσπάθησε να κόψει τον ρυθμό του Καναδά, βελτιώνοντας την εικόνα της άμυνά της. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Ζόρντι Φερνάντεθ διατηρούσε σταθερά το προβάδισμα στο σκορ και προηγήθηκε με 60-68 στο 30′.

Η Ελλάδα είχε 7 ασίστ και μόνο ένα λάθος στην τρίτη περίοδο ωστόσο έπεσε το ποσοστό της στο τρίποντο και σπατάλησε αρκετές ευκαιρίες για να πιέσει ακόμη περισσότερο τον αντίπαλό της. Πάντως η Εθνική έχασε πολλές ευκαιρίες στο 68-72 στο 33′, πριν ο Ντορτ ευστοχήσει σε τρίποντο για το 68-75.

Η ελληνική ομάδα έκανε την ύστατη προσπάθεια όταν ο Τολιόπουλος μείωσε σε 76-70 με floater στο 1:15 για το τέλος, υποχρεώνοντας τους Καναδούς να καλέσουν timeout! Ο Αντετοκούνμπο κάρφωσε για το 78-80 ωστόσο ο SGA τελείωσε τη φάση για το 78-82. Ο Giannis διαμόρφωσε το 79-82 με 1/2 βολές όμως ο Μάρεϊ από τη γραμμή των βολών κλείδωσε τη νίκη του Καναδά που επικράτησε με 79-86.

Τα δεκάλεπτα: 22-26, 38-48, 60-68, 79-86