Στο Ηράκλειο αναγκάζονται να απευθύνονται οι γονείς από το Ρέθυμνο που έχουν παιδιά τα οποία εμφανίζουν κάποια διαταραχή προκειμένου να διαγνωστεί η μορφή της και να δοθεί κατεύθυνση ή και αγωγή.

Ακόμη και εκεί, όμως, όπου υπάρχει το μοναδικό ιατροπαιδαγωγικό κέντρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, οι γονείς βρίσκουν κλειστές πόρτες, με το επιχείρημα ότι λόγω του ελάχιστου προσωπικού δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν και τους ενδιαφερόμενους του Ρεθύμνου.

Μάλιστα ενώ μέχρι πρόσφατα ερχόταν ομάδα γιατρών από τα Χανιά και εξέταζε τα παιδιά όσων ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αυτό πλέον δε συμβαίνει και οι ρεθυμνιώτες γονείς πρέπει να απευθύνονται στο ΙΚΑ Χανίων, όπου όμως δεν υπάρχει διεπιστημονική ομάδα γιατρών, όπως λένε.

Έτσι οι γονείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα χάνουν πολύτιμο χρόνο περιμένοντας.

Ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό του νομού Ρεθύμνου πασχίζει για τη δημιουργία ιατροπαιδαγωγικού κέντρου στο Ρέθυμνο, δεδομένου ότι είναι πολλά τα παιδιά στο νομό που χρειάζονται παρακολούθηση από την ομάδα επιστημόνων που διαθέτουν τα κέντρα αυτά.

Το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο που θα στελεχώνεται από πλειάδα επιστημόνων είναι στόχος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου εδώ και καιρό, καθώς υπάρχει κτίριο που ανήκει στη ΔΥΠΕ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δομή αυτή. Μάλιστα επείγει η δρομολόγηση της δημιουργίας του καθώς μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά αν καθυστερήσει οι πόροι χάνονται και τότε θα είναι σχεδόν ανέφικτο.

Πρόκειται για μια δομή που θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες αφού οι γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων που πρέπει να το στελεχώνουν θα διαγιγνώσκουν τη διαταραχή, δυσλεξία, αυτισμό, επιληψία, πρόβλημα ψυχικής υγείας και οποιαδήποτε αναπηρία ήπιας ή βαριάς μορφής, σε παιδιά και εφήβους, θα δίνουν κατευθύνσεις στους γονείς ή αν χρειάζεται ακόμη και αγωγή και θα έχουν την εποπτεία τους.

Πηγή: goodnet.gr