Δείπνα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, δωρεάν διαμονή σε σουίτες σε ακριβά ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη, πολυτελή κάμπριο και διάφορα άλλα «δωράκια» επιστρατεύονται από ξένες δυνάμεις προκειμένου να αποκτήσουν επιρροή στον Λευκό Οίκο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσπαθεί να καταστείλει τις απόπειρες ξένων αξιωματούχων να «εξαγοράσουν» Αμερικανούς αξιωματούχους και στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης βρίσκονται οι νόμιμες και οι παράνομες δωρεές.

Όπως αναφέρουν οι FT μέσα σε μόλις 12 μήνες, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος καταδικάστηκε το καλοκαίρι επειδή δέχθηκε ράβδους χρυσού και μετρητά για να ενεργήσει για λογαριασμό της Αιγύπτου.

Η Λίντα Σαν, πρώην βοηθός δύο κυβερνητών της Νέας Υόρκης, φέρεται πως δέχθηκε μια προσφορά από την Κίνα, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση της επιχείρησης του συζύγου της.

Τον Μάιο, ο βουλευτής του Τέξας Χένρι Κουεγιάρ, κατηγορήθηκε ότι δέχτηκε δωροδοκίες σχεδόν 600.000 δολαρίων από το Αζερμπαϊτζάν και μια μεξικανική τράπεζα, και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει -μεταξύ άλλων, ένα φόρεμα αξίας 12.000 δολαρίων. Αυτές είναι μερικές από τις υποθέσεις που χειρίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Όλες αυτές οι δωροδοκίες είναι μέρος μιας ευρύτερης κρυφής στρατηγικής για την επιρροή αξιωματούχων εντός των ΗΠΑ. «Υπάρχει ένας συνολικός ιστός που υφαίνεται και θα βρίσκεται πάντα μέσα σε μικρές δηλώσεις και χειρονομίες» δήλωσε καθηγητής στη Νομική Σχολή του Φόρνταμ που ερευνά εδώ και καιρό τη διαφθορά στη χώρα.