Το Ιράν έπληξε το Ισραήλ εκτοξεύοντας εναντίον του σχεδόν 200 πυραύλους, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στη Μέση Ανατολή, η οποία μετά το μέτωπο του Ισραήλ με τον Λίβανο, ισορροπεί σε μια κλωστή.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, η επίθεση έγινε σε δύο κύματα και, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τη Ρωσία  αλλά και τις ΗΠΑ «μέσω διπλωματικών διαύλων», πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε απόψε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα ανταποδώσουν την ιρανική επίθεση «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο»

Israeli air defense system fires to intercept rockets fired from Iran, Tuesday, Oct. 1, 2024, over Hadera, Israel. (AP Photo/Ariel Schalit)

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο Ντανιέλ Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης αναστέλλει τις πτήσεις του

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης ανακοίνωσε απόψε ότι ανέστειλε τις πτήσεις του, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Επί του παρόντος αναστείλαμε τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης μέχρι να εκδοθεί η άδεια πτήσης», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA ο επικεφαλής του διεθνούς αερολιμένα της ιρανικής πρωτεύουσας Σαΐντ Σαλανταρί.

Η Ουάσινγκτον έτοιμη να προσφέρει «πρόσθετη αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν «πρόσθετη αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

«Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή» μετά τη συμμετοχή τους στην «αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ» δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Απειλές Ιράκ κατά «όλων των αμερικανικών συμφερόντων» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης

Οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις του Ιράκ θα στοχεύσουν κατά «όλων των αμερικανικών συμφερόντων» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και στην περιοχή θα αποτελέσουν στόχο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση στα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ ή αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ κατά της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν σήμερα οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες οργανώσεις.

Η Χαμάς συγχαίρει το Ιράν για τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ    

Η παλαιστινιακή Χαμάς επαίνεσε τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, εν είδει αντιποίνων για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, Αμπάς Νιλφορουσάν.

«Συγχαίρουμε την ηρωική εκτόξευση πυραύλων από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν εναντίον μεγάλων τμημάτων των κατεχόμενων εδαφών μας, ως απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής σε βάρος των κατοίκων της περιοχής και ως αντίποινα για το αίμα των ηρωικών μαρτύρων του έθνους μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Πηγή: ΑΠΕ