Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξετάστηκαν στη συνεδρίαση μιας ώρας του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση έγινε ευρύτερη αξιολόγηση της κατάστασης με βάση και τις πληροφορίες που παρουσίασαν ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έντονη είναι η ανησυχία για την πιθανότητα ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή αν και όταν υπάρξει απάντηση του Ισραήλ στο σφοδρό χτύπημα του Ιράν το βράδυ της Τρίτης 01/10/2024.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια ετοιμότητας για απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών κυρίως από τον Λίβανο. Για παράδειγμα αν υπάρξει πρόβλημα με τις εμπορικές πτήσεις τότε υπάρχει σχέδιο από το υπουργείο Άμυνας για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών με δύο C130 και δύο αρματαγωγά.

Επίσης, υπάρχει σενάριο να ναυλωθούν αεροσκάφη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αιτήματα από τον Λίβανο όπου βρίσκονται 3.600 Έλληνες είναι προς ώρας 40.

Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό οι ελληνικές αρχές είναι σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Όπως σημειώθηκε είναι κρίσιμο να γίνουν τα έργα που δρομολογούνταν για να φτάσει η πραγματική χωρητικότητα των δομών στο 100%.

Η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών.