Εδώ και καιρό επικρατεί έντονος προβληματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν να φοιτήσουν στις στρατιωτικές σχολές, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πάρα πολλά κενά, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται μείζον για την ασφάλεια της χώρας και έχει ανησυχήσει τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και το Υπουργείο Παιδείας, που οδηγούνται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σημαντικές παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των στρατιωτικών σχολών. Κεντρικό στοιχείο αυτών των παρεμβάσεων είναι η αύξηση των μηνιαίων απολαβών των σπουδαστών, από τα 150 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα, σε περίπου 600 ευρώ. Το κίνητρο θεωρείται σημαντικό και στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων ατόμων νεαρής ηλικίας στις στρατιωτικές σχολές.

Με την αύξηση των απολαβών των σπουδαστών από τα 150 ευρώ στα περίπου 600, σημαίνει πως θα αμείβονται με τα ίδια χρήματα που λαμβάνουν και οι φοιτητές της Αστυνομικής Ακαδημίας. Με άλλα λόγια, η μηνιαία αποζημίωση θα ανέρχεται περίπου στα 2/3 του μισθού που λαμβάνει ένας ανθυπολοχαγός, ο οποίος μόλις έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Ευελπίδων. Με αυτή την κίνηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ελπίζει να καλύψει σε πρώτη φάση τις κενές θέσεις που παρατηρούνται στις στρατιωτικές σχολές

Επιπλέον κινητροδότηση για τους υποψήφιους

Παράλληλα με την αύξηση του μισθού, η διεύρυνση της δεξαμενής υποψηφίων είναι ένας ακόμη βασικός στόχος της κυβέρνησης. Οι υποψήφιοι των στρατιωτικών σχολών, στο πλαίσιο των αλλαγών, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν τις σχολές αυτές, από όλα τα επιστημονικά πεδία, επιτρέποντας σε μαθητές με διαφορετικές ακαδημαϊκές κατευθύνσεις να διεκδικούν μία θέση στις στρατιωτικές σχολές. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι μαθητές των θεωρητικών όσο και των θετικών επιστημών θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εισαγωγή. Συν τοις άλλοις, εξετάζεται η δυνατότητα εισαγωγής αποφοίτων των ΕΠΑΛ στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές, κάτι που έως τώρα δεν ίσχυε.

Να σημειωθεί ότι φέτος η βάση εισαγωγής στη Σχολή Ευελπίδων υποχώρησε κατά 3.140 μόρια, μια πτώση που δεν έχει προηγούμενο. Αντίστοιχα, στη Σχολή Ικάρων καλύφθηκαν μόλις 61 από τις 75 διαθέσιμες θέσεις, ενώ στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος, μόλις 52 υποψήφιοι κατάφεραν να εισαχθούν, αν και οι θέσεις ήταν 200.

Η πτώση των μορίων αλλά και ο μειωμένος αριθμός εισακτέων δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικές σχολές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα 10 με 15% των σπουδαστών που εισάγονται τελικά παραιτούνται, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την έλλειψη προσωπικού.

Πάντως, η αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό σκέλος. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στα προγράμματα σπουδών, με την προσθήκη νέων μαθημάτων και την υιοθέτηση πιο σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών τίτλων από τα στρατιωτικά ΑΕΙ, κάτι που θα ενισχύσει το ακαδημαϊκό τους προφίλ και θα δώσει στους απόφοιτους καλύτερες προοπτικές σταδιοδρομίας.