Η διπλή κρίση – υγειονομική και ενεργειακή- θα σημαδέψει και το 2022 ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς θα κληθεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της κινούμενη παράλληλα σε αναπτυξιακή τροχιά, δεδομένου ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα και υλοποιώντας τα έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτό με την αντίστοιχη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τα μέτωπα της νέας χρονιάς είναι πολλά με τον πρωθυπουργό να στοχεύει σε μία ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μία δύσκολη εξίσωση με ανοιχτή συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και τις διεκδικήσεις της χώρας εκτός συνόρων, ακολουθώντας την οδό της εξωστρέφειας και της διπλωματίας.
Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, ωστόσο το 2022 θα είναι μια καθαρά προεκλογική χρονιά, με την κομματική μηχανή να κινείται σε ανάλογους ρυθμούς και τον νέο γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να αναδιοργανώσει το κόμμα, τόσο σε επίπεδο βάσης, όσο και σε σχέση με το άνοιγμα στην κοινωνία.
H Όμικρον ανατρέπει τους σχεδιασμούς
Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξελίσσεται σε απόλυτη κυρίαρχο παγκοσμίως αναπόφευκτα δημιουργεί ντόμινο στις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, και αυτό αποδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και την αλλαγή χρόνου άνευ μουσικής.
Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και υπό αυτή την έννοια η κυβερνητική στρατηγική αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών αλλά και τη διατήρηση της δύσκολης ισορροπίας προάσπισης της δημόσιας υγείας αλλά και κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.
Παράλληλα, με γνώμονα την ολοένα και μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και με στόχο τη συγκράτηση των επιπτώσεων του επόμενου πανδημικού κύματος, ήδη βρίσκεται στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των 50 και άνω αλλά και η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την παρέλευση επτά μηνών από τη δεύτερη δόση για όλες τις ηλικίες, εάν σε προχωρήσουν σε αναμνηστική δόση.
Φουλάρουν τις μηχανές για το επενδυτικό στοίχημα
«Το 2022 θα είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων» επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη, δεδομένου ότι στόχος είναι να ακολουθηθεί κατά γράμμα ο «οδικός χάρτης», όπως αυτός διαμορφώνεται από το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε, μέσω υλοποίησης έργων υποδομής και επενδύσεων η κυβέρνηση θέλει να διοχετεύσει τους πόρους που ανέρχονται σε 32 δισ. μέχρι το 2026, ενώ στόχος του σχεδίου είναι να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κινητοποίηση επενδυτικών πόρων ύψους 57 δισ. Ήδη η χώρα κατέθεσε αίτημα για την πρώτη δόση ύψους 3,7 δισ., η εκταμίευση της οποία αναμένεται στους επόμενους τρεις μήνες.
Το προσεχές διάστημα επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψει σύμβαση με τις 4 συστημικές τράπεζες ( που αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης) και μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθούν 800 εκατ. ευρώ στις συστημικές και άλλα 600 στην EBRD και στην ΕΙΒ για να ξεκινήσει αυτό το πρόσθετο εργαλείο για επενδύσεις. Θα διατεθούν συνολικά 1,4 δισ. δανείων του Ταμείου ανάκαμψης στις τράπεζες για την έναρξη της αξιολόγησης και προώθησης επενδύσεων.
Μεταξύ των 36 έργων ύψους 1,34 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης τον Οκτώβριο αφορά σε πρότζεκτ για ηλεκτρικά λεωφορεία, αντιπλημμυρικά, αναδασώσεις, διασύνδεση νησιών για ηλεκτρική ενέργεια, προστασία από την κλιματική αλλαγή και αναβάθμιση του υποδομών δημόσιας Υγείας. Μαζί με τα 12 πρώτα έργα ύψους 1,42 δισ. ευρώ, οι εντάξεις του Ταμείου αγγίζουν μέχρι σήμερα τα 48 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο η Κομισιόν έχει εγκρίνει στην εκταμίευση 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην προκαταβολή του 13% από τα συνολικά 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα.
Ποδαρικό με 4+1 νομοσχέδια
Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2021 άναψε το πράσινο φως για μια σειρά από νομοσχέδια, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Αφορούν στο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να γίνει ένα «λίφτινγκ» στο δημόσιο, τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, την κατάρτιση που στοχεύει σε ψηφιακή αναβάθμιση των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, θα κατατεθεί νομοσχέδιο από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόµενες Ονοµασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόµενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και τα Εγγυηµένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών στην κατοχύρωσή τους. Έμφαση δίνεται και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα κατατεθεί ο εθνικός κλιματικός νόμος από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος θεσπίζει το πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών ρύπων και την αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερµοκηπίου µε τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιµο, κοινωνικά δίκαιο και οικονοµικά αποδοτικό τρόπο, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου κλιµατικής ουδετερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050.
Τέλος, «έρχεται» νομοσχέδιο από τους Κωστή Χατζηδάκη και Παναγιώτη Τσακλόγλου για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), µε τη δυνατότητα πρόσληψης έµπειρων στελεχών από τον ιδιωτικό τοµέα (κατά το πρότυπο της Κτηµατολόγιο Α.Ε.) και την ενίσχυση του στελεχικού δυναµικού µέσω γρήγορων προσλήψεων εξειδικευµένου προσωπικού, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ αλλά και τη σύσταση µονάδας εσωτερικών υποθέσεων.
«Ζεσταίνουν» την εκλογική μηχανή
Ο «ανασχηματισμός» στους γενικούς γραμματείς λίγο πριν την έλευση του 2022, λόγω της πρόθεσης ορισμένων να πολιτευτούν αποτελεί και μία άτυπη απαρχή της προεκλογικής περιόδου που θα αποτυπωθεί αφενός στην όξυνση των πολιτικών αντιπαραθέσεων τη νέα χρονιά και αφετέρου στην ανανέωση και ανάδειξη του γαλάζιου στελεχιακού δυναμικού.
Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα παίξει ο νέος γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους επιτελείς του Μαξίμου με στόχο την επαφή της βάσης με την κοινωνία αλλά και τους επαγγελματικούς κλάδους για να μεταφέρεται ο παλμός στην Πειραιώς και να τίθενται σε άμεση προτεραιότητα η επίλυση των όποιων προβλημάτων.
Σε παράλληλο χρόνο, θα επιδιωχθεί η παρουσία του συνόλου των βουλευτών της κάθε περιφέρειας, παρόντος του γραμματέα αλλά και του κομματικού επιτελείου της Πειραιώς, ώστε να είναι σε απόλυτη εγρήγορση και σε στενή επαφή με το κομματικό τους ακροατήριο.