Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» και βασική διεκδικήτρια της προεδρίας της Γαλλίας για το 2027, βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια απόφαση: Μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές του 2027, θα ακολουθήσει την οδό της σιωπηλής αποχώρησης ή θα πάρει τον δρόμο της σύγκρουσης;
Σύμφωνα με το Politico, η επιλογή της θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας για τα επόμενα χρόνια, όποια πορεία και αν επιλέξει να ακολουθήσει. Κάθε επιλογή είναι γεμάτη κινδύνους και περιπλοκές.
Η καταδίκη και οι επιπτώσεις στην πολιτική καριέρα της Λεπέν
Την περασμένη Δευτέρα, ένα γαλλικό δικαστήριο βρήκε τη Μαρίν Λεπέν ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβάλλοντάς της πενταετή απαγόρευση από τη συμμετοχή σε εκλογές. Αν η έφεσή της απορριφθεί, η ποινή της περιλαμβάνει και ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο χρόνια θα εκτίονται με περιοριστικούς όρους.
Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα κάνει στη συνέχεια. Μπορεί να αποφασίσει να παραχωρήσει την προεδρική υποψηφιότητα στον 29χρονο Μπαρντελά, δίνοντάς του την καλύτερη ευκαιρία να κερδίσει υποστήριξη ενόψει των εκλογών του 2027. Ωστόσο, το γεγονός ότι πρόκειται για έναν νέο και άπειρο πολιτικά υποψήφιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες του κόμματος να κατακτήσει την προεδρία. Θα είναι το κόστος της αποχώρησης μεγαλύτερο από το όφελος;
Η εναλλακτική: Ο πόλεμος με την πολιτική εξουσία
Από την άλλη, η Λεπέν μπορεί να επιλέξει να σταθεί δυναμικά και να επιτεθεί στην πολιτική και δικαστική εξουσία, κατηγορώντας τη γαλλική δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας. Θα μπορούσε να φέρει το κόμμα της εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν. Η αντίδραση αυτή βέβαια θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην υποστήριξη του κόμματος, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει την αποδοκιμασία των γάλλων ψηφοφόρων.
Οι αντιδράσεις των συνεργατών και οπαδών της
Οι υποστηρικτές της Λεπέν, όπως και η ίδια, χαρακτηρίζουν την απόφαση ως «δημοκρατικό σκάνδαλο», με τον Μπαρντελά να δηλώνει πως η απόφαση αυτή πλήττει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη Γαλλία και απειλεί τη δημοκρατία. Ο ίδιος, χρησιμοποιώντας το hashtag #IsupportMarine, καλεί σε «λαϊκή, ειρηνική κινητοποίηση». Η στάση αυτή προοιωνίζεται μια πιθανή Trump-like προσέγγιση της Λεπέν, η οποία θα μπορούσε να απορρίψει το νομικό σύστημα και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της κατά του πολιτικού κατεστημένου.
Το μέλλον του κόμματος και η ανάδειξη του Μπαρντελά
Ο 29χρονος Μπαρντελά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, αν η Λεπέν αποφασίσει να αποσυρθεί. Ωστόσο, η αδυναμία του να ξεχωρίσει από άλλους δεξιούς υποψήφιους και η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να του δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια. Η πρόσφατη αποτυχία του να συμμετάσχει με επιτυχία σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος σε μια προεδρική εκστρατεία. Παρά τις δυνατότητές του, παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση μιας τέτοιας εκστρατείας.
Η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία και οι επιπτώσεις για το μέλλον της εξουσίας
Η γαλλική πολιτική σκηνή είναι πιο ασταθής από ποτέ, με πολλές νέες πολιτικές κινήσεις να αναδύονται. Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, δύο πράγματα φαίνονται σχεδόν βέβαια: Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, οι δύο κυριότεροι πολιτικοί της Γαλλίας σήμερα, δεν θα είναι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2027.