Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, στην προτροπή της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών και υποψήφιας για το ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Στην προτρπής, «Έλληνες, κάντε το όπως οι Πορτογάλοι, ο κ. Μιχελάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Είναι σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, καθώς είναι άλλα και εντελώς διαφορετικά τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας».

Εξηγώντας τη θέση του κόμματος του, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι στα μνημόνια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλία «δόθηκε πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

Επίσης, «στην Πορτογαλία το Μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις, μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ σε μας η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και χωρίς να το έχουν διαβάσει ούτε καν οι περισσότεροι από τους υπουργούς της. Και βέβαια ο κ. Παπανδρέου δεν το διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά. Αντίθετα, όπως μάλιστα έχει πει και ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, υπέγραψαν το Μνημόνιο με κλειστά μάτια».

Και τέλος «το Μνημόνιο στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και, αποδεδειγμένα πια, έχει αποτύχει. Βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα και σκληρότερα μέτρα, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Ενώ, αντίθετα υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας στα άλλα δύο Μνημόνια.