Ένας κρυμμένος «θησαυρός» ανάμεσα στους πολλούς που θα συναντήσετε στη Λακωνία και δη στην ιστορική Μάνη, είναι και ο Μέζαπος. Ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριουδάκι που όσοι το έχουν ανακαλύψει, μιλάνε για ένα «διαμαντάκι» που κόβει την ανάσα με τα καταπράσινα νερά του και τα κάθετα και επιβλητικά βράχια που το περιβάλλουν.

Ο Μέζαπος είναι ένα από τα πιο ονειρικά σημεία στη Λακωνική Μάνη, μέσα στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, στη Μέσα Μάνη στον δήμο Οιτύλου και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Γερολιμένα.

Μέζαπος Λακωνία

Πρόκειται για το μέρος που χρησιμοποιούσε ως λημέρι ο ξακουστός μονόφθαλμος πειρατής Νικόλας Σάσσαρης -Μανιάτης πειρατής του 18ου αιώνα μ.Χ. που κυριαρχούσε στο αρχιπέλαγος και σ’ όλη τη Μεσόγειο τον οποίο έτρεμαν οι Τούρκοι.

Μέζαπος Λακωνία

Στο λιλιπούτειο ψαροχώρι, δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία. Σημείο αναφοράς του χωριού οι παραλίες με σπηλιές στα βράχια.

Μέζαπος Λακωνία

Και η χερσόνησος Τηγάνι όμως αποτελεί πρόκληση ιδιαιτέρως για τους φίλους της πεζοπορίας. Πιο κάτω από τον Μέζαπο, από το Σταυρί, ξεκινά ένας βατός χωματόδρομος ως την Αγία Κυριακή, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πυργόσπιτο. Από εκεί χρειάζονται 45 λεπτά πεζοπορίας ως τα ερείπια του φράγκικου κάστρου του 13ου αιώνα.

Μέζαπος Λακωνία

Από πολλούς αυτό το κάστρο ταυτίζεται με εκείνο της Μεγάλης Μάνης, από το οποίο ήλεγχε όλη τη Μάνη και κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από αυτό. Άλλοι ερευνητές τοποθετούν το κάστρο της Μαΐνης κοντά στο Πόρτο Κάγιο.