Το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας καθήμενος στον πρωθυπουργικό θώκο και εν μέσω μέτρων λιτότητας, οικονομικής κρίσης και κλίματος απογοήτευσης μεταξύ των πολιτών, βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο: Ο ίδιος έχει αντιταχθεί σθενάρα στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου αλλά στον αντίποδα βρίσκεται η επιστροφή στη δραχμή. Αποφασίζει τότε ότι για την δύσκολη αυτή απόφαση, πρέπει να πει τη γνώμη του ο λαός με δημοψήφισμα.
Έτσι, σαν σήμερα πριν 9 χρόνια, στη μία το πρωί της 26ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό καλώντας τον να ψηφίσει «εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25 Ιουνίου και αποτελείται από δύο έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα».
Ο κόσμος διχάζεται και πραγματοποιούνται ακόμη και συλλαλητήρια για το «Ναι» και το «Όχι» ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τάσσεται υπέρ του «Όχι».
Τελικά στο δημοψήφισμα επικρατεί το «Όχι» και μάλιστα σε ποσοστό 61,31%. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ως εντολή για διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη με τους Θεσμούς, οι οποίοι αντιδρούν στις εξελίξεις ζητώντας μια ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών για το αν στηρίζουν ή όχι την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Έτσι, συντάσσεται ένα κείμενο 356 λέξεων με τις υπογραφές όλων των αρχηγών εκτός από αυτήν του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το οποίο δίνει ως απάντηση ένα ξεκάθαρο «Ναι».
Διαβάστε σχετικά: Το ιστορικό δημοψήφισμα του 2015 – Πώς το «Όχι» έγινε «Ναι» – Όλο το χρονικό
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
1912: Με την εγκύκλιο 1262/9890 «Περί εξομοιώσεως των γυμναστών προς τους λοιπούς λειτουργούς μέσης εκπαιδεύσεως» επιχειρείται η αύξηση του κύρους της γυμναστικής, αφού σύμφωνα με τον Ιωάννη Χρυσάφη ούτε 500 μαθητές από τους 30.000 δεν πηγαίνουν στα γυμναστήρια.
1913: Οι Έλληνες νικούν τους Βουλγάρους στη Μάχη της Βέτρινας (Νέο Πετρίτσι) και απελευθερώνουν το Σιδηρόκαστρο (Ντεμίρι Χισάρ).
1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.
1962: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρούνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Ελβετός διαιτητής διακόπτει τον αγώνα μετά το 100ό λεπτό της παράτασης, λόγω σκότους, ενώ δεν υπήρχε σκορ (0-0). Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι είναι κανονισμένο για να επαναληφθεί, εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν ορίζει επαναληπτικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος αυτήν τη χρονιά.
1965: Προφυλακίζονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι αξιωματικοί Ι. Θεοδοσίου, Γ. Δαμηλάκος, Τ. Παπαγεωργόπουλος και Θ. Τόμπρας. Την επομένη θα προφυλακιστεί ως πρωτοστάτης στην ίδρυση, οργάνωση και επέκταση του του σκανδάλου ο λοχαγός Αριστείδης Μπουλούκος.
1967: Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.
1969: Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Οι αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας.
2015: Ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Τις πρώτες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, όπως το ορίζουν οι θεσμοί. Αργότερα την ίδια ημέρα, η πρόταση υπερψηφίζεται στη Βουλή με 178 «ναι», 120 βουλευτές τάσσονται υπέρ του «όχι» και δύο απουσιάζουν.
Γεννήσεις
1850 – Λευκάδιος Χερν, Έλληνας συγγραφέας
1933 – Χορστ Μπραντστέτερ, γερμανός επιχειρηματίας, «πατέρας» των παιγνιδιών Playmobil
1941 – Κριστόφ Κισλόφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης
Θάνατοι
1951 – Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη, που χρηματοδότησε την ίδρυση δύο νοσοκομείων στην Ελλάδα (Σισμανόγλειο Αθηνών και Κομοτηνής)
1999 – Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας δικτάτορας
2009 – Σπύρος Καλογήρου, Έλληνας ηθοποιός