Η οδοντόβουρτσα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας υγιεινής εφευρέθηκε σαν σήμερα το 1498 από τους Κινέζους. Οι πρώτες οδοντόβουρτσες κατασκευάστηκαν από τρίχες χοίρων και λαβές από μπαμπού και αντικατέστησαν προηγούμενες μεθόδους όπως τα “μασητικά κλαράκια” που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες.

Η ιστορία της οδοντόβουρτσας ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι και Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πρώτοι “κλαράκια μάσησης” από το 3500-3000 π.Χ., που ήταν κλαδάκια με φθαρμένες άκρες και τα χρησιμοποιούσαν για να αφαιρέοσυν την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια τους.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης “κλαράκια μάσησης” με κλαδιά από μυρτιά ή ελιά, τα οποία μάλιστα βουτούσαν στο αλάτι ή σε στάχτη για να πλένουν τα δόντια τους. Ήταν έτσι ένας από τους πρώτους λαούς που χρησιμοποίησε ένα είδος οδοντόκρεμας, από το 500 π.Χ. Τα συστατικά της οδοντόκρεμας των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων περιελάμβαναν επίσης θρυμματισμένα οστά, κοχύλια από στρείδια, κάρβουνο και φλοιό δέντρων.

Η πρώτη γνωστή οδοντόβουρτσα με τρίχες εμφανίστηκε στην Κίνα τον 15ο αιώνα και τοποθετείται στο 1498, αν και η ακριβής ημερομηνία της 26ης Ιουνίου δεν φαίνεται να δικαιολογείται ιστορικά. Οι Κινέζοι κατασκεύαζαν οδοντόβουρτσες από τρίχες χοίρων που στερεώνονταν σε λαβές από μπαμπού ή οστά. Αυτή η εφεύρεση εισήχθη στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα, όπου οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να χρησιμοποιούν πιο μαλακές τρίχες, όπως από άλογα.

Η σύγχρονη οδοντόβουρτσα πιστώνεται στον Άγγλο επιχειρηματία William Addis, ο οποίος το 1780 κατασκεύασε την πρώτη μαζικά παραγόμενη οδοντόβουρτσα. Ο Addis συνέλαβε μάλιστα την ιδέα για την οδοντόβουρτσα ενώ ήταν στη φυλακή.

Το 1938, η εταιρεία Dupont de Nemours εφηύρε τις νάιλον τρίχες, οι οποίες ήταν πιο υγιεινές και ανθεκτικές από τις φυσικές τρίχες των ζώων. Αυτή η εφεύρεση οδήγησε στη ραγδαία διάδοση της χρήσης των οδοντόβουρτσων. Η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εφευρέθηκε το 1939 και εξελίχθηκε σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.

Σήμερα, οι οδοντόβουρτσες διατίθενται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά και υφές, επιτρέποντας τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε ατόμου. Υπάρχουν οδοντόβουρτσες χειρός και ηλεκτρικές για κάθε ανάγκη και προτίμηση.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1498: Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.

1945: Στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, υπογράφεται από 50 κράτη ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αντικαθιστά την Κοινωνία των Εθνών.

1950: Σύρραξη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των «μέτρων επιεικείας» για τους κρατούμενους και φυλακισμένους κομμουνιστές. Ο ακροδεξιός βουλευτής Μπουραντάς εκτοξεύει το αναλόγιο του καθίσματός του και τραυματίζει τον κεντροαριστερό βουλευτή της ΕΠΕΚ Αρβανιτάκη. Η συνεδρίαση διακόπτεται και τα επεισόδια συνεχίζονται στους διαδρόμους της Βουλής.

1963: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, επισκέπτεται το διαιρεμένο Βερολίνο. Αρχίζει το λόγο του με την περίφημη φράση: «Ich bin ein Berliner» («Είμαι κι εγώ Βερολινέζος»), υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της χώρας του στη Δυτική Γερμανία αμέσως μετά την ανέγερση του Τείχους της πόλης.

1977: Ο Έλβις Πρίσλεϊ δίνει στην Ινδιανάπολη την τελευταία του συναυλία.

1995: Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σημειώνεται στην Αιθιοπία.

1996: Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, που διατέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας (1981-89, 1993-96) και «έφυγε» στις 23 Ιουνίου του 1996 μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.

1993: Φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα «Ιάσονα» για τη διάνοιξη του μετρό.

2005: Η NASA εκτοξεύει το «Discovery STS-114», που είναι η πρώτη πτήση της μετά την καταστροφή του «Columbia» το 2003.

2015: Γίνεται νόμιμος ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στις ΗΠΑ.

Γεννήσεις

Σαλβαδόρ Αλιέντε

1908 – Σαλβαδόρ Αλιέντε, Χιλιανός πολιτικός

1924 – Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος

1928 – Ηλίας Πετρόπουλος, Έλληνας λαογράφος

1962 – Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης

1993 – Αριάνα Γκράντε, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

Θάνατοι

363 – Ιουλιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1943 – Καρλ Λαντστάινερ, Αυστριακός βιολόγος και ιατρός

1996 – Ισραήλ Καμακαγουιγουόλε, Αμερικανός τραγουδιστής

1999 – Βερόνικα Γκέριν, ιρλανδή δημοσιογράφος, που δολοφονήθηκε από ανθρώπους του υποκόσμου και η ζωή της έγινε ταινία.