Κάθε Αγγειοχειρουργός μέσα από την προσωπική του δομημένη εκπαίδευση και επιστημονική του συγκρότηση ,αναπτύσσει και τη δική του μεθοδολογία του για την αντιμετώπιση κάθε πάθησης της ειδικότητάς του. Εδώ οδηγός, εκτός από τη γνώση και την εξειδίκευση γίνεται και η εμπειρία. Στο σημείο αυτό να βάλουμε και τον πολύ σημαντικό παράγοντα των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων της Αγγειοχειρουργικής που έχουν αλλάξει πολλά. Τα τελευταία ιατρικά δεδομένα που έχουν προκύψει από μελέτες και είναι πλέον καθολικά αποδεκτά, απαιτούν μια εις βάθος ενημέρωση  και γνώση για την άριστη εφαρμογή τους, για κάθε συγκεκριμένη πάθηση. Όλα αυτά  μαζί ενσωματωμένα, όχι μόνο διακρίνουν έναν Αγγειοχειρουργό αλλά και τον κατατάσσουν στην κορυφή και την πρωτοπορία. Πάμε να τα δούμε μαζί σε στάδια, βήμα-βήμα πως μπορούμε να τα υιοθετήσουμε και να τα εφαρμόσουμε στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων.

Στάδιο 1-Διάγνωση

Η σωστή αρχική διάγνωση προβλέπει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, με προσεκτική καταγραφή των συμπτωμάτων, κι ολοκληρωμένη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει Επισκόπηση και ψηλάφηση.Σε κάθε περίπτωση φλεβικών παθήσεων στα κάτω άκρα, η διάγνωση περιλαμβάνει απαραίτητα και τη διενέργεια εξειδικευμένου triplex φλεβών με  αιμοδυναμική μελέτη. Μόνον έτσι διασφαλίζεται η διάγνωση αλλά και υπάρχουν δεδομένα για το επόμενο στάδιο. Η πρώτη επίσκεψη ολοκληρώνεται με την πλήρη κι αναλυτική ενημέρωση του ασθενή. Ποια είναι η πάθησή του, πώς αντιμετωπίζεται, τι θα συμβεί αν δεν αντιμετωπιστεί, ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία, ποια αποτελέσματα μπορεί να προσδοκά με φωτογραφίες από ανάλογες περιπτώσεις που ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει επιτυχημένα.

Στάδιο 2 – Σχεδιασμός θεραπείας

Ο σχεδιασμός της θεραπείας βασίζεται στη διάγνωση αλλά προϋποθέτει ο αγγειοχειρουργός σας να γνωρίζει τις σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές και να έχει εμπειρία σε όλες τις σύγχρονες, ενδοφλεβικές ή μη, επεμβατικές μεθόδους. Τώρα πια η επέμβαση κατά των κιρσών γίνεται κατά κανόνα χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς επισκληρίδιο, χωρίς μέθη, γιατί οι σύγχρονες τεχνικές γίνονται πλέον με τοπική αναισθησία, αρκεί ο γιατρός να είναι επαρκώς και σωστά εκπαιδευμένος . Κι ακόμα, μετά την επέμβαση κατά των κιρσών με τις σύγχρονες μεθόδους, ο ασθενής φεύγει αμέσως, περπατώντας, χωρίς πόνους, χωρίς να χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική έστω για μια ώρα. Επομένως, μπορεί να κάνει την επέμβαση ακόμα και σε μια εργάσιμη ημέρα !!!

Στάδιο 3 – Επέμβαση

Κατάλληλη εκπαίδευση κι εξειδικευμένη εμπειρία είναι οι απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις για μια τεχνικά άρτια επέμβαση. Από την απλούστερη σκληροθεραπεία μέχρι την επίδεση μετά από μικροφλεβεκτομές  και τον εμβολισμό ή τη ναρθηκοποίηση φλεβών εσωτερικά της πυέλου. Ευτυχώς η επιστημονική πρόοδος σήμερα μας επιτρέπει να βρίσκουμε όλο και πιο αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας. Έτσι αφενός πολλές νέες τεχνικές έχουν έρθει στο προσκήνιο και κάποιες άλλες όπως η σκληροθεραπεία έχουν εξελιχθεί θεαματικά για την αντιμετώπισή τους. Ή ακόμα, αν παραστεί ανάγκη, με τη σωστή διάγνωση , το σωστό προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη μελέτη, μπορεί να γίνει ακόμα και ένας συνδυασμός τεχνικών και μεθόδων, αρκεί…κάποιος να τις γνωρίζει όλες και να μπορεί να σας προτείνει τις πιο ενδεδειγμένες για την περίπτωσή σας. Την αντιμετώπιση που ταιριάζει σε εσάς και αποκλειστικά σε εσάς.

 Η ενημέρωση μετά την επέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική όπως και η ενημέρωση για το πλάνο παρακολούθησης.

Στάδιο 4 – Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση του ασθενή μετά την επέμβαση έχει την αξία της πρόληψης, ειδικά αν λάβετε υπ’ όψιν ότι οι φλεβικές παθήσεις στα κάτω άκρα έχουν συνήθως γενετικά αίτια. Άλλωστε, η εξέλιξη μιας πάθησης μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου άλλου προβλήματος.

 Από την πλευρά σας, το επόμενο αποφασιστικό και καθοριστικό στάδιο είναι η επιλογή του ιατρού τον οποίο θα εμπιστευτείτε για τη θεραπεία σας. Ο ιατρός σας πρέπει να έχει ειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις, σωστή εκπαίδευση, εμπειρία, καλά εξοπλισμένο ιατρείο.

 Η επιστημονική πρόοδος σήμερα μας επιτρέπει να βρίσκουμε όλο και πιο αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας και την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητά σας, απαλλαγμένοι από το πρόβλημα ,έχοντας βελτιώσει και την ποιότητα ζωής σας.

Για όλα αυτά όμως απαιτείται απόλυτη εξειδίκευση και βαθιά γνώση και άμεσο συγχρονισμό με τις εξελίξεις  από τον Αγγειοχειρουργό σας.Καλύτερα να είσαστε σίγουροι από πριν.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα, επιστημονικού υπευθύνου του Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων 

VeinCenter.gr