Καλά νέα για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την κοινωνία μας, από την τάση επιστροφής στην πατρίδα Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ακρίβεια, έχει ήδη γίνει το πρώτο βήμα με τη μεταφορά της φορολογικής έδρας, καθώς τα κίνητρα που δίνονται από την κυβέρνηση έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πλούσιων και ευκατάστατων συνταξιούχων και εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή έχουν ήδη εγκριθεί 4.702 αιτήσεις, 316 απορρίφθηκαν και 1.497 είναι σε εκκρεμότητα. Οι αιτήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: πλούσιοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

Το ευνοϊκό καθεστώς προβλέπει έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους για μία επταετία, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο της κατοχής και χρήσης ΙΧ.

Για να υπαχθεί κάποιος στις σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη (πριν από τη μεταφορά), να προέρχεται από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, να παρέχει υπηρεσίες στη χώρα μας και να δεσμευτεί για παραμονή τουλάχιστον δύο ετών.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τάση δεν φέρνει μόνο φορολογικά έσοδα, αλλά και επενδύσεις, καθώς όσοι επιστρέφουν κάνουν αγορές και ανοίγουν δουλειές. Ακόμη και αν δεν έχουν μεταφέρει ακόμη την μόνιμη κατοικία τους.

Αλλά, αυτό είναι κάτι που φαίνεται ότι προετοιμάζουν για το μέλλον, έστω και ως εναλλακτική.