O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναρρώνει από κορονοϊό στο σπίτι του στην παραλία του Ντέλαγουερ αλλά εμφανίζεται πικραμένος από την ανοικτή πλέον αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times ο αμερικανός πρόεδρος παρακολουθεί με δυσαρέσκεια την «ενορχηστρωμένη επίθεση», όπως αποκαλεί τις συνεχόμενες εκκλήσεις των Δημοκρατικών να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα συνεργάτες που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. ο Τζο Μπάιντεν ξέρει πως οι συνεχόμενες εκκλήσεις για παραίτηση από υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι καθοδηγούμενες.

Μάλιστα θεωρεί τη Νάνσι Πελόζι, την πρώην πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο υποκινητή, αλλά εκφράζει την πικρία του και για τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς θεωρεί ότι είναι αυτός που κινεί τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες.

Η εφημερίδα στο δημοσίευμά της επισημαίνει ότι Νάνσι Πελόζι και Μπαράκ Ομπάμα είχαν στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν στην εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, όμως πλέον δεν τους θεωρεί συμμάχους, αλλά ανθρώπους που επιδιώκουν την απόσυρσή του.

Η κρίση στις σχέσεις του Μπάιντεν και τον ισχυρών ηγετών μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι εμφανής, αλλά και πρωτόγνωρη καθώς προσπαθούν να τον παροπλίσουν, άτομα που ήταν από τους πιο κρίσιμους συμμάχους του τα τελευταία 12 χρόνια.

Άλλωστε ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν αυτός που τον επέλεξε για αντιπρόεδρο, ενώ στη συνέχεια τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο το 2020.

Η Πελόζι από την άλλη, όπως και ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ήταν αυτοί που συνέβαλαν στην επιτυχία του νομοθετικού έργου του.

Ο πρόεδρος ετοιμάζεται να βγει στον προεκλογικό αγώνα, λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου

Πάντως όπως σημειώνει το Axios, οι αξιωματούχοι γύρω από τον πρόεδρο λένε ότι ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να τους διαψεύσει και να βγει στον προεκλογικό αγώνα μόλις αναρρώσει από την Covid. Ετοιμάζει μάλιστα ταξίδια σε δύο κρίσιμες πολιτείες, τη Τζόρτζια και το Τέξας, τις επόμενες ημέρες.

Η επικεφαλής της εκστρατείας, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, είπε μάλιστα από το προσωπικό «να μην βλέπετε ειδήσεις από τα καλωδιακά κανάλια όλη την ώρα», λέγοντας ότι ο πρόεδρος είναι αφοσιωμένος στην εκστρατεία.

Στη μάχη υπέρ του προέδρου έχει «στρατευτεί» και η σύζυγός του Τζιλ που θα παραστεί σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία από απόδημους Αμερικανούς, αλλά και θα τον εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα αρχίσουν αυτή την Παρασκευή στο Παρίσι.

31 βουλευτές και 4 γερουσιαστές των Δημοκρατικών του ζητούν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

Μέχρι στιγμής, 31 βουλευτές και τέσσερις γερουσιαστές έχουν καλέσει δημοσίως τον 81χρονο πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επιτρέποντας έτσι σε έναν άλλον Δημοκρατικό να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τους βουλευτές:

Λόιντ Ντόγκετ (Τέξας), Ραούλ Γκριχάλβα (Αριζόνα), Σεθ Μούλτον (Μασαχουσέτη), Μάικ Κουίγκλι (Ιλινόι), Άντζι Κρεγκ (Μινεσότα), Άνταμ Σμιθ (Ουάσινγκτον), Μίκι Σέριλ (Νιου Τζέρσεϊ), Πατ Ράιαν (Νέα Υόρκη), Ερλ Μπλουμενάουερ (Όρεγκον), Χίλαρι Σόλτεν (Μίσιγκαν), Μπραντ Σνάιντερ (Ιλινόι), Εντ Κέις (Χαβάη), Γκρεγκ Στάντον (Αριζόνα), Τζιμ Χάιμς (Κονέκτικατ), Σκοτ Πίτερς (Καλιφόρνια), Έρικ Σόρενσεν (Ιλινόι), Μπρίτανι Πέτερσεν (Κολοράντο), Μάικ Λέβιν (Καλιφόρνια), Άνταμ Σιφ (Καλιφόρνια), Τζιμ Κόστα (Καλιφόρνια), Σον Κάστεν (Ιλινόι), Τζάρεντ Χάφμαν (Καλιφόρνια), Μάρκ Βίζι (Τέξας), Τσούι Γκαρσία (Ιλινόι), Μαρκ Ποκάν (Ουισκόνσιν), Γκρεγκ Λάντσμαν (Οχάιο), Ζόι Λόγκφρεν (Καλιφόρνια), Μπέτι Μακόλουμ (Μινεσότα), Μόργκαν Μακγκάρβι (Κεντάκι), Κάθι Κάστορ (Φλόριντα), Γκέιμπ Βάσκες (Νέο Μεξικό) και τους γερουσιαστές Πίτερ Γουέλτς (Βερμόντ), Τζον Τέστερ (Μοντάνα), Μάρτιν Χάινριχ (Νέο Μεξικό) και Σέροντ Μπράουν (Οχάιο).

Ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση του

Η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, είναι η πιθανότερη υποψήφια αντικαταστάτρια του Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου, με πολλά μέλη του κόμματος να έχουν ήδη δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό της.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μπάιντεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου της 11ης Ιουλίου στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, είπε: «Δεν θα είχα επιλέξει τη Χάρις ως αντιπρόεδρο, αν δεν πίστευα πως έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος». Ωστόσο, η υποψηφιότητα της Χάρις δεν θεωρείται αυτονόητη, επειδή είναι αντιπρόεδρος. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ελεύθερο να επιλέξει κάποιον άλλο ως διάδοχο του Μπάιντεν, ίσως έναν κυβερνήτη, εάν τα μέλη του συσπειρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο.

Άλλοι Δημοκρατικοί, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, έχουν προταθεί ως ισχυρότερες εναλλακτικές λύσεις από τη Χάρις, εάν ο Μπάιντεν αποσυρθεί, αλλά τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, όπως μεταδίδει το «cnbc».

Μέσα από ποιες διαδικασίες θα προκύψει ο αντικαταστάτης

Σε αντίθεση με την περίπτωση παραίτησης ενός προέδρου, όπου προωθείται αυτομάτως ο αντιπρόεδρος στη θέση του, μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Μπάιντεν από την υποψηφιότητα δεν συνεπάγεται αυτόματα την επιλογή της Χάρις.

Αν και περισσότεροι Δημοκρατικοί και αναλυτές τη θεωρούν ως την πιθανότερη αντικαταστάτρια, οι αντιπρόσωποι που θα επιλέξουν τον υποψήφιο για πρόεδρο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον επιθυμούν. Αν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο, δημιουργείται το ενδεχόμενο για ένα ανοιχτό συνέδριο, κάτι που το κόμμα έχει να κάνει από το 1968. Σε αυτή την περίπτωση, οι παρασκηνιακές κόντρες θα ήταν μεγάλες, καθώς οι υποψήφιοι θα αναζητούν την υποστήριξη μεμονωμένων αντιπροσώπων.

Εκτιμάται, ωστόσο, πως οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, επιχειρώντας να εδραιώσουν την υποστήριξη πίσω από ένα άτομο πριν από το συνέδριο.