Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές για το περίεργο περιστατικό πυροβολισμών κατά συνοριοφυλάκων που περιπολούσαν στην παρέβρια περιοχή του Σουφλίου, με τα πυρά να προέρχονται από την τουρκική πλευρά.

Προς ώρας είναι άγνωστο από που προήλθαν τα πυρά, που τραυμάτισαν έναν συνοριοφύλακα, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ζιάκας στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του OPEN, το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που ομάδα παράτυπων μεταναστών επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα, δίχως όμως να το καταφέρουν.

Έτσι, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι πυροβολισμοί να προήλθαν από διακινητή, αν και οριστικές απαντήσεις θα δώσουν οι έρευνες των αρχών. Τα πυρά σε κάθε περίπτωση προερχόταν από πιστόλι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξέταση των τεχνικών μέσων που υπάρχουν στην περιοχή ώστε να διαπιστωθεί ποιος πυροβόλησε κατά της ομάδας των Ελλήνων συνοριοφυλάκων.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ο 53χρονος συνοριοφύλακας γλίτωσε για 2 χιλιοστά από τον θάνατο, καθώς η σφαίρα διαπέρασε και χτύπησε το λεπτό έντερό του. Μετά την επιτυχή χειρουργική του επέμβαση, οι γιατροί αφαίρεσαν τη σφαίρα και ο 53χρονος αναρρώνει στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή κι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών εκτιμούν πως το συγκεκριμένο επεισόδιο διαφέρει από τα υπόλοιπα. Και αυτό γιατί το συμβάν έγινε σε ένα σημείο όπου σχεδόν καθημερινά οι Έλληνες συνοριοφύλακες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Έτσι, το πάτημα της σκανδάλης -ακόμη και για το σενάριο του pushback, όπως κι εξετάζεται-, υποδηλώνει, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές του Τhesstoday.gr, μια προκλητική ενέργεια από την τουρκική πλευρά.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι Έλληνες συνοριοφύλακες είναι οπλισμένοι με «9άρι» πιστόλι για την προστασία των συνόρων, σε αντίθεση με τους Τούρκους, που φέρουν βαρύ, στρατιωτικό οπλισμό. Κάτι, που, αμφότερες πλευρές γνωρίζουν.

Τα σενάρια που εξετάζονται από την ΕΛΑΣ είναι τόσο εάν οι δράστες είναι διακινητές παράτυπων μεταναστών, ή Τούρκοι συνοριοφύλακες.