Οι αεροπορικές εταιρείες και πολλές επιχειρήσεις, όπως και κυβερνήσεις, σπεύδουν από σήμερα να επαναφέρουν όλα τα συστήματά τους σε λειτουργία, μετά από μεγάλες διακοπές λόγω του εκτεταμένου ψηφιακού μπλακ άουτ της Παρασκευής που προκάλεσε παγκόσμιο χάος.

Πάντως, η επαναφορά είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία: H Microsoft εξάλλου συνέστησε επανειλημμένες επανεκκινήσεις των συστημάτων, ενώ χρήστες ανέφεραν ότι χρειάστηκε να κάνουν reboot ακόμη και 15 φορές μέχρι να καταφέρουν να επαναφέρουν τους υπολογιστές τους. Κάποιες εταιρείες μπορεί να διορθώσουν το πρόβλημα σε λίγες ώρες. Αλλά κάποιες άλλες θα χρειαστούν μέρες, ίσως και εβδομάδες πριν κάθε υπολογιστής τους επανέλθει σε κανονική λειτουργία», ανέφερε καθηγητής Ασφάλειας Μηχανικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η μεγαλύτερη συνεχιζόμενη επίπτωση αφορά τα αεροπορικά ταξίδια. Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις την Παρασκευή και σήμερα πολλά από τα αεροπλάνα και τα πληρώματά τους βρίσκονται σε λάθος μέρος, ενώ αεροδρόμια αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα με τον έλεγχο και την ασφάλεια.

Στο επίκεντρο αυτής της παγκόσμιας διαταραχής ήταν η CrowdStrike, μια αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας που παρέχει λογισμικό σε δεκάδες εταιρείες παγκοσμίως.  Η εταιρεία είπε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν ανέπτυξε μια ελαττωματική αναβάθμιση λογισμικού της σε υπολογιστές με Microsoft Windows.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει σε πελάτες, ταξιδιώτες, και σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας», δήλωσε χθες στο NBC News ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ.

Παρά την επιδιόρθωση του προβλήματος, οι εταιρίες πρέπει τώρα να διαχειριστούν πτήσεις και ιατρικά ραντεβού που καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, παραγγελίες που χάθηκαν και δεκάδες άλλα ζητήματα, που ίσως χρειαστούν ημέρες για να αποκατασταθούν. Εγείρεται επίσης το ζήτημα για το πώς θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα συστήματά τους ώστε να αποφύγουν τέτοιου είδους μελλοντικά μπλακ άουτ.

Βρετανία: Μέρες για επάνοδο στην κανονικότητα

Ο μεταφορικός και ταξιδιωτικός κλάδος της Βρετανίας πασχίζουν να επανέλθουν στην κανονικότητα, με τους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών να αντιμετωπίζουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις την πρώτη ημέρα των καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς μαθητές.

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες προγραμματισμένες πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ενώ το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ ανέφερε ότι οι επιβάτες ελέγχονται χειροκίνητα και ότι μπορεί να υπάρξουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Το λιμάνι του Ντόβερ ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε συνωστισμός επιβατών που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικά και περίμεναν πολλές ώρες να μπουν στο λιμάνι για να προλάβουν τα πλοία προς τη Γαλλία.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας προειδοποίησε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να είναι σε εγρήγορση για απόπειρες ηλεκτρονικού phishing καθώς «ορισμένοι κακόβουλοι» προσπαθούν να επωφεληθούν από το μπλακ άουτ. .

Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, δήλωσε ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει, «επειδή η φύση της κρίσης είναι ότι πήγε πολύ στραβά πολύ γρήγορα. Εντοπίστηκε αρκετά γρήγορα και ουσιαστικά απενεργοποιήθηκε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα πολύ γρήγορα, αλλά για κλάδους όπως η αεροπορία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Αν είστε στον κλάδο των αερομεταφορών, έχετε ανθρώπους, αεροπλάνα και προσωπικό που έχουν αποκλειστεί σε λάθος μέρος… Έτσι, υπολογίζουμε μέρες (για επιστροφή στην κανονικότητα). Θα με εξέπληττε αν βλέπαμε εβδομάδες».

Παραμένει το χάος στις αερομεταφορές

Η Eurowings, η χαμηλού κόστους θυγατρική της Lufthansa, δήλωσε ότι αναμένει να γίνουν «σε μεγάλο βαθμό» οι σημερινές προγραμματισμένες πτήσεις. Χθες, είχε αναγκαστεί να ακυρώσει περίπου το 20% των πτήσεων της, κυρίως σε δρομολόγια εσωτερικού, με τους επιβάτες να καλούνται να χρησιμοποιήσουν τρένα.

«Το ηλεκτρονικό check-in, το check-in στο αεροδρόμιο, οι διαδικασίες επιβίβασης, η κράτηση και η επανακράτηση πτήσεων είναι και πάλι εφικτές», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία το Σάββατο στο X. «Ωστόσο, λόγω της σημαντικής έκτασης της παγκόσμιας διακοπής των πληροφορικών συστημάτων ενδέχεται να υπάρξουν ακόμη μεμονωμένες διακοπές για τους επιβάτες»., ανέφερε.

Η Delta Air Lines και οι περιφερειακές θυγατρικές της ακύρωσαν περισσότερο από το ένα τέταρτο των πτήσεων τους στην Ανατολική Ακτή μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε ο πάροχος αεροπορικών δεδομένων Cirium. Περισσότερες από 1.100 πτήσεις της Delta και των θυγατρικών της ακυρώθηκαν.

Η United και η United Express ακύρωσαν περισσότερες από 500 πτήσεις, δηλαδή το 12% του προγράμματός τους, και το δίκτυο της American Airlines είχε ακυρώσει 450 πτήσεις, δηλαδή το 7,5% του προγράμματός της.

Η Southwest και η Alaska δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό CrowdStrike που οδήγησε στις παγκόσμιες διακοπές του διαδικτύου και είχαν ακυρώσει λιγότερες από μισή ντουζίνα πτήσεις η καθεμία.

Καθυστερήσεις στα σύνορα των ΗΠΑ

Ταξιδιώτες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ τόσο από το βορρά όσο και από το νότο διαπίστωσαν ότι οι συνοριακές διελεύσεις καθυστερούσαν λόγω της διακοπής του διαδικτύου.

Το πρωί της Παρασκευής, το λιμάνι San Ysidro ήταν μπλοκαρισμένο με τους πεζούς να περιμένουν τρεις ώρες για να περάσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα San Diego Union-Tribune.

Ακόμη και αυτοκίνητα με άτομα που είχαν εγκριθεί για το πρόγραμμα «έμπιστος ταξιδιώτης» της Υπηρεσίας Προστασίας Πελατών και Συνόρων των ΗΠΑ για επιβάτες χαμηλού κινδύνου περίμεναν έως και 90 λεπτά.