«Με αισθήματα βαθιάς συγκινήσης βρίσκομαι εδώ σήμερα στην Κύπρο, εκπροσωπώντας τις ελληνίδες και τους έλληνες απανταχού της γης, σε μία ημέρα με πολύ βαρύ συμβολισμό, για να στείλουμε κι εμείς το μήνυμα μαζί μ εσάς, ότι δεν ξεχνούμε αυτό το οποίο έγινε πριν από 50 χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα.

«Εσύ μόλις είχες γεννηθεί εγώ είμαι λίγο μεγαλύτερος αλλά μία από τις πρώτες αναμνήσεις έξι χρονών παιδί ήμουν, ήταν οι αναμνήσεις από τον Αττίλα. Χαραγμένες για πάντα στην μνήμη μου, όπως είναι χαραγμένα εκείνα τα γεγονότα, στη μνήμη όλου του ελληνισμού. Είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο, την αμέριστη στήριξη μας την νέα προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για να επανενωθεί το νησί στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ για να κλείσει επιτέλους αυτή η πληγή. Θέλω να εξάρω και εγώ, το επίπεδο των πολιτικών αλλά και προσωπικών σχέσεων και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα σε αυτό το βαθμό, τα τελευταία 50 χρόνια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά μ ένα νέο ρεαλισμό, αναστοχαζόμενοι για όσα έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια, μαθαίνοντας όλοι από τα λάθη μας αλλά και απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιμονή μας, Να μην κάνουμε την ακινησία μία νέα πραγματικότητα, και να μην ξεχαστεί ποτέ αυτό που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια, νομίζω ότι έχουμε μία υποχρέωση στον ελληνισμό να κάνουμε ακόμα μία μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα. Θα έχουμε στο πλευρό μας και την ευρωπαϊκή ένωση, αξιόλογο ως πολύ σημαντική και την δήλωση της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά και της προέδρου της επιτροπής σήμερα, που στέκονται στο πλευρό της Κύπρου, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξεκινήσουν και πάλι τις συζητήσεις».

Και κατέληξε: «Ευχαριστώ εκ μέρους της συζύγου μου όλων των ελληνικών και των Ελλήνων για αυτή την μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα αυτή την τόσο σημαδιακή μέρα μαζί σας. Έχει αξία να γίνει μία αντίστιξη μεταξύ της στενότητας αυτής της τελετής που θα λάβει χώρα σε λίγο, και αυτών που έγιναν στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα το πρωί».