Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκδήλωση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), με την συμμετοχή ακροδεξιών και νεοναζί.

Πιο αναλυτικά, η οργάνωση του ακροδεξιού AfD στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν οργάνωσε νωρίτερα σήμερα «συγκέντρωση δικτύωσης» στο Νοϊνμούνστερ-Άινφελντ, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων.

Πράσινοι: Αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο το AfD

«Η AfD αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Και είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα. Διότι οι προσκεκλημένοι είναι δεξιοί εξτρεμιστές», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Γιαν Κούρσνερ, καλώντας τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ελληνικό εστιατόριο στο οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

SPD: Οι μάσκες έπεσαν

«Οι μάσκες έπεσαν. Και πρέπει να καλέσουμε εδώ όλον τον κόσμο και να δείξουμε σε όλους τα πρόσωπά τους», δήλωσε από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Ζερπίλ Μιντιατλί και πρόσθεσε ότι για την εν λόγω εκδήλωση η AfD συνεργάστηκε με εξτρεμιστές, με φασίστες και με νεοναζί.

Σε διαδήλωση είχαν καλέσει από κοινού εκτός από τους Πράσινους και το SPD, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τα κόμματα Volt και SSW. Μεταξύ των περίπου 200 ατόμων που συγκεντρώθηκαν βρίσκονταν επίσης οι «Γιαγιάδες εναντίον της ακροδεξιάς».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου, στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της AfD, το ακριβές σημείο για την οποία παρέμενε έως αργά μυστικό, περιλαμβάνονταν οργανώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «σίγουρα ακροδεξιές». Το στέλεχος της AfD Κέβιν Ντόροου δήλωσε σχετικά ότι αυτές οι αρχές είναι «πολιτικά ελεγχόμενες» και εργαλειοποιούνται από τις κυβερνήσεις. «Οι αξιολογήσεις τους δεν αποτελούν για εμάς κριτήριο για να συναντήσουμε κάποιον». Άλλωστε, πρόσθεσε, κάποιες οργανώσεις της ΑfD χαρακτηρίζονται επίσης ως «ακροδεξιές».

Στο φυλλάδιο της εκδήλωσης υπήρχε επίσης τυπωμένο το λογότυπο του περιοδικού «Compact», το οποίο απαγορεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

πηγή: ΑΠΕ