Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν το Σάββατο επιδρομές σε στόχους των ανταρτών Χούθι στη πόλη-λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά, την επομένη της φονικής επίθεσης με drone στο Τελ Αβίβ που πραγματοποίησαν οι Υεμενίτες αντάρτες.

Η άμεση απάντηση του Ισραήλ, για την οποία μάλιστα πολύ γρήγορα ανέλαβε την ευθύνη, φέρνει μια νέα κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μάλιστα τα πρώτα πλήγματα στην Υεμένη για τα οποία το Ισραήλ αναλαμβάνει την ευθύνη.

Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ, «έπληξαν στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, σε αντίποινα σε εκατοντάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ» από τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Για τουλάχιστον 80 τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές μιλούν οι Χούθι, που υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι τραυματίες έχουν υποστεί «σοβαρά εγκαύματα».

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιχείρηση έπληξε στόχους διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης, μεταξύ των οποίων και ενεργειακών υποδομών.

Συμπλήρωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους συμμάχους πριν από τις επιδρομές, οι οποίες ο στρατός τόνισε ότι διεξήχθησαν από ισραηλινά μαχητικά F-15, τα οποία όλα επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε ότι το λιμάνι που βομβαρδίστηκε σήμερα από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στην Υεμένη χρησιμοποιείτο ως σημείο εισόδου για τους Χούθι για να παραλαμβάνουν ιρανικά όπλα. Ο Νετανιάχου είπε ότι το πλήγμα, που έγινε σε απόσταση περίπου 1.800 χλμ από τα σύνορα του Ισραήλ, αποτελεί μια υπενθύμιση στους εχθρούς ότι δεν υπήρχε μέρος που να μην μπορούσε να φτάσει το Ισραήλ.

Από την πλευρά τους οι Υεμενίτες αντάρτες προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα» για τις σημερινές επιθέσεις του, που σύμφωνα με τους ίδιους προκάλεσαν θύματα. Οι Χούθι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι.

Ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» εναντίον του στρατηγικού λιμανιού της Χοντέιντα.

Αντίποινα στα αντίποινα

«Το αίμα Ισραηλινών πολιτών έχει τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την επίθεση, λέγοντας ότι ήταν ένα μήνυμα, απειλώντας με αντίποινα κατά των Χούθι. «Αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα στον Λίβανο, τη Γάζα, την Υεμένη και άλλα μέρη – αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», δήλωσε.

Χθες Παρασκευή τις πρώτες πρωινές ώρες ένα ιρανικής κατασκευής drone μεγάλου βεληνεκούς έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας ελαφρά άλλοι τέσσερις, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Οι Χούτι ανέλαβαν με την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

«Η φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή στη Χοντέιντα είναι ορατή σε όλη τη Μέση Ανατολή και η σημασία είναι ξεκάθαρη», είπε. «Οι Χούτι μας επιτέθηκαν πάνω από 200 φορές. Την πρώτη φορά που σκότωσαν έναν Ισραηλινό πολίτη, τους βομβαρδίσαμε. Και θα το κάνουμε αυτό σε οποιοδήποτε μέρος μπορεί αυτό να χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Τα σημερινά πλήγμα στη Χοντέιντα είναι τα πρώτα για τα οποία αναλαμβάνει την ευθύνη το Ισραήλ εναντίον της Υεμένης, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής της Navanti με έδρα τις ΗΠΑ.

Το λιμάνι Χοντέιντα, ένα βασικό σημείο εισόδου για καύσιμα και αγαθά σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες, παρέμεινε ουσιαστικά άθικτο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη, σημείωσε.

«Τώρα οι έμποροι φοβούνται ότι (αυτά τα πλήγματα) θα επιδεινώσουν την ήδη κρίσιμη κατάσταση της επισιτιστικής και ανθρωπιστικής ασφάλειας στη βόρεια Υεμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου διέρχεται από αυτό το λιμάνι», τόνισε.

πηγή: ΑΠΕ