Στις 21 Ιουλίου 1975 τυπώνεται για πρώτη φορά μία από τις πιο σημαντικές εφημερίδες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η «Ελευθεροτυπία».

Ιδρυτής της ήταν ο Χρήστος Τεγόπουλος, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα να δημιουργήσει μια εφημερίδα που θα προασπίζει την ελευθερία της έκφρασης και θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο μέσο μαζικής ενημέρωσης, όπως και έγινε.

Η εφημερίδα γρήγορα κέρδισε τη φήμη της για την ανεξαρτησία της και την ελευθερία που παρείχε στους δημοσιογράφους της να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς λογοκρισία. Αυτή η φιλοσοφία ήταν ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της, με τον X.K. Τεγόπουλο να αποτελεί ένας από τους λίγους εκδότες που επιτρέπει στους συντάκτες να γράφουν τόσο ελεύθερα, υποστηρίζοντας την πραγματική έννοια της ελευθεροτυπίας.

Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται σταδιακά λόγω υπερβολικού δανεισμού και κακού μάνατζμεντ. Το 2011, η εφημερίδα βρέθηκε σε σοβαρή κρίση όταν πάγωσαν οι πληρωμές των εργαζομένων και το δάνειο που είχε αιτηθεί από την Alpha Bank δεν εγκρίθηκε. Αυτό οδήγησε σε συνεχόμενες απεργίες και τελικά στην αναστολή της κυκλοφορίας της το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Παρά την επανέκδοση της το 2013, τα οικονομικά προβλήματα επέστρεψαν και η εφημερίδα έκλεισε οριστικά τον Νοέμβριο του 2014. Η Μάνια Τεγοπούλου, κόρη του Χρήστου Τεγόπουλου, έκανε κάποιες προσπάθειες να διατηρήσει την εφημερίδα ζωντανή αλλά οι οικονομικές δυσκολίες ήταν ανυπέρβλητες και τελικά μπήκε λουκέτο στην Ηλία Ηλιού, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για την ιστορική αυτή εφημερίδα.

Τον Μάρτιο του 2024, τα περιουσιακά στοιχεία της «Ελευθεροτυπίας» αγοράστηκαν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω της Alter Ego Media έναντι 8,1 εκατ. ευρώ.

Η «Ελευθεροτυπία» άφησε το στίγμα της στην ελληνική δημοσιογραφία, όχι μόνο για την ελευθερία έκφρασης που παρείχε στους δημοσιογράφους της, αλλά και για την ισχυρή της παρουσία στον αντιπολιτευτικό Τύπο, κάνοντας πάντα επίκαιρη και σημαντική κριτική για την πολιτική ζωή της χώρας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

356: Ο νεαρός Ηρόστρατος πυρπολεί τον Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

1904: Ολοκληρώνεται ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος ξεκινά από τη Μόσχα και φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 9.289 χιλιόμετρα και είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου.

1925: Ο καθηγητής βιολογίας Τζον Σκόουπς, καταδικάζεται σε πρόστιμο 100 δολαρίων, επειδή διδάσκει στους μαθητές του σε Λύκειο της πόλης Ντέιτον του Τενεσί τη Θεωρία της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.

1950: Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) τον τέως υπουργό Μεταφορών, Πάνο Χατζηπάνο, με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων. Στις 15 Φεβρουαρίου 1951 θα καταδικασθεί σε δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

1965: Μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας κατά της κυβέρνησης των «Αποστατών», αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία με δακρυγόνα και γκλομπς. Νεκρός πέφτει ο 22χρονος φοιτητής, Σωτήρης Πέτρουλας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λο.

1971: Κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

1975: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

ΠΟΡΤΕΣ ΠΑΡΟΣ ΣΑΜΙΝΑ

2003: Δικαιοσύνη για τον χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του «Εξπρές Σάμινα» έρχεται να απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α’ μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δεν θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα, με 81 νεκρούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειον».

Γεννήσεις

1816 – Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ, Γερμανός δημοσιογράφος

1899 – Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός συγγραφέας

1911 – Μάρσαλ ΜακΛιούαν, καναδός παι­δαγωγός και κοινωνιολόγος, ένας από τους πρώτους που αντελήφθη τις καθορι­στικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στη δια­μόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας ευρύτερα.

Θάνατοι

1928 – Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας συγγραφέας

1965 – Σωτήρης Πέτρουλας, Έλληνας αγωνιστής