Σήμερα, η θρησκεία και η επιστήμη διαχωρίζουν τους ρόλους τους και αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρξε μία εποχή στις ΗΠΑ, κατά την οποία απαγορευόταν δια νόμου η διδασκαλία οποιασδήποτε θεωρίας αντιτίθετο στη βιβλική δημιουργία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, το 1925 πέρασε ένας νόμος στις ΗΠΑ, που καθιστούσε πλημμέλημα να «διδάσκεις οποιαδήποτε θεωρία που αρνείται την ιστορία της Θείας Δημιουργίας του ανθρώπου όπως διδάσκεται στη Βίβλο και να διδάσκεις αντί αυτού ότι ο άνθρωπος προέρχεται από κατώτερη τάξη ζώων».

Ήταν εκείνη την εποχή που ξεκίνησε η δίκη των Πιθήκων ή δίκη Scopes με τον Τζον Τόμας Σκόουπς (John Thomas Scopes), έναν νέο δάσκαλο επιστημών, να κατηγορείται ότι διδάσκει, κατά παράβαση, τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

Η Δίκη των Πιθήκων ήταν μία από τις δέκα πιο σημαντικές δίκες στην ιστορία των ΗΠΑ. Η διαμάχη επικεντρωνόταν στους «Δημιουργιστές», που υποστήριζαν τη θεϊκή δημιουργία, και στους «Δαρβινιστές», που αποδέχονταν τη θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.

Η δίκη ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου 1925 στο Ντέιτον του Τενεσί και εξελίχθηκε σε μία σύγκρουση μεταξύ του ποινικολόγου Κλάρενς Ντάροου, που υπερασπιζόταν τον Scopes, και του πολιτικού Ουίλιαμ Τζένιγκς Μπράιαν, που εκπροσωπούσε την κατηγορούσα αρχή. Η δίκη συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, με πλήθη θεατών και δημοσιογράφων να κατακλύζουν την πόλη.

Ο δικαστής Τζον Ρόλστον απέρριψε την προσπάθεια της υπεράσπισης να κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό. Τελικά, ο Scopes καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 δολαρίων. Η δίκη άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία ως σύμβολο της σύγκρουσης μεταξύ θρησκείας και επιστήμης στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση Scopes αργότερα αθωώθηκε για τυπικούς λόγους, αλλά ο νόμος Μπάτλερ παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1967. Η Δίκη των Πιθήκων αποτέλεσε ένα από τα πρώτα δείγματα της διαμάχης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας και αποτυπώθηκε πολλές φορές σε θεατρικά έργα και ταινίες, με πιο χαρακτηριστική την ταινία «Inherit the Wind» του 1960.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1911: Κυκλοφορεί στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία».

1921: Ξεκινούν τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» του Μπέλφαστ. Σε διάστημα τεσσάρων ημερών 22 άτομα σκοτώνονται (τα 16 από αυτά κατά την πρώτη ημέρα των επεισοδίων), 70 τραυματίζονται και 200 σπίτια καταστέφονται στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.

1925: Ξεκινά η λεγόμενη Δίκη των Πιθήκων στις ΗΠΑ. Κατηγορούμενος είναι ο Τζον Τόμας Σκόουπς, ένας νεαρός δάσκαλος φυσικών επιστημών που κατηγορείται ότι διδάσκει τη θεωρία της εξέλιξης κατά παράβαση νόμου της πολιτείας του Τενεσί.

1940: Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, που θα διαρκέσει 114 ημέρες. Ο Αδόλφος Χίτλερ προσπαθεί να εκμηδενίσει τη Βρετανική Αεροπορία, με τελικό στόχο τη γερμανική απόβαση στα βρετανικά νησιά.

1960: Διεξάγεται ο πρώτος στην ιστορία τελικός του Κυπέλλου Εθνών (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου), που διεξάγεται στη Γαλλία. Το τρόπαιο διεκδικούν η Σοβιετική Ένωση με τη Γιουγκοσλαβία. Οι Σοβιετικοί επικρατούν με 2-1 στην παράταση, χάρη σε τέρματα των Μπετρεβέλι (49′) και Πονεντέλνικ (113′), ενώ οι Γιουγκοσλάβοι είχαν προηγηθεί στο 43′ με τον Γκάλιτς.

1964: Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.

1976: Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.

2011: Η βρετανική εφημερίδα «News of the World» εκδίδει το τελευταίο της φύλλο και αναστέλλει τη λειτουργία της μετά από 168 χρόνια, λόγω σκανδάλου με τηλεφωνικές υποκλοπές. «Ευχαριστούμε και αντίο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος.

Γεννήσεις

1856 – Νίκολα Τέσλα, Σέρβος εφευρέτης

1871 – Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας

1911 – Στρατής Τσίρκας, ψιλολογικό ψευδώνυμο του έλληνα συγγραφέα, Γιάννη Χατζηαντρέα

1950 – Προκόπης Παυλόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1965 – Αλεξία, πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδος

1980 – Τζέσικα Σίμπσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1980 – Λεωνίδας Ζέρβας, Έλληνας χημικός

2015 – Ομάρ Σαρίφ, Αιγύπτιος ηθοποιός