«Πιστεύω οτι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην Ευρωπαΐκή Ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο χαιρετισμός του Νίκου Χριστοδουλίδη:

Φίλε Κυριάκο θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτή την ιστορική, γιατί πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, την πρώτη έλληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη του τουρκικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Ή παρουσία σου εδώ δεν είναι μόνο συμβολική σημασία, αλλά είναι περισσότερο ουσιαστικής και μπορώ να μιλήσω από την εμπειρία μου αυτούς τους μήνες που είμαι στην προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώ ότι αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της προσωπικής μας σχέσης, μίας σχέσης που ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια, όλο σεβασμός. Η συζήτηση όλων των θεμάτων όπως αρμόζει σε δύο αδελφικά κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η σημερινή μέρα είναι μνήμης και τιμής αλλά και περισυλλογής, 50 χρόνια είναι πολλά, είναι πάρα πολλά και ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκα λίγο πριν την εισβολή, μεγάλωσε σε μία πατρίδα υπό κατοχή, νιώθω έντονα την υποχρέωση να πράξω ότι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση για να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην ευρωπαΐκή ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλω να σε καλωσορίσω στην Κύπρο, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σου, η επόμενη μήνες είναι κρίσιμη, δύσκολη τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του κυπριακού.