Έξι μήνες έχουν περάσει από το σεισμό του Ιανουαρίου στην Αϊτή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ως διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση δημοσίευσαν αναφορά, όπου περιγράφουν τη μεγαλύτερη επείγουσα παρέμβαση που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση σε διεθνές επίπεδο μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, έως τις 31 Μαΐου, δηλαδή μέσα σε 138 μέρες από την ημέρα της
καταστροφής, το προσωπικό των ΓΧΣ περιέθαλψε περισσότερα από 173.000
άτομα και πραγματοποίησε πάνω 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Πάνω από
81.000 Αϊτινοί δέχτηκαν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι ομάδες της
οργάνωσης μετέφεραν στη χώρα περίπου 27.000 σκηνές και διένειμαν πάνω
από 35.000 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης.

Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση στην Αϊτή, ο Επικεφαλής Αποστολής των ΓΧΣ Στέφανο Τζανίνι τόνισε χαρακτηριστικά,«Οι Αϊτινοί ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την καταστροφή και εμείς ενισχύσαμε την προσπάθειά τους με μια παρέμβαση μαζικής βοήθειας. Σήμερα, έχει βελτιωθεί το σύστημα ιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού της χώρας, καθώς μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτή περισσότερα άτομα απ’ ότι πριν το σεισμό και φτωχοί άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σωστή ιατρική φροντίδα. Παρολαυτά, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στον ενθουσιασμό και τις υποσχέσεις για παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά την καταστροφή, και τη δυσμενή πραγματικότητα που επικρατεί ακόμα και σήμερα, μισό χρόνο μετά, στη χώρα».

Αξίζει να σημειώσουμε πως, μέχρι το τέλος Μαΐου, είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές σε διεθνές επίπεδο περίπου 91 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι την ίδια περίοδο είχαν δαπανηθεί 53 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία πάνω από 11 εκατομμύρια διατέθηκαν για τις ανάγκες χειρουργικών επεμβάσεων, 4 εκατομμύρια για τη μητρική υγεία-οι ΓΧΣ βοήθησαν στη γέννηση 3.700 παιδιών-και πάνω από 8,5 εκατομμύρια για τις ανάγκες παροχής καταλύματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης, μέχρι το τέλος του 2010, θα έχουν δαπανηθεί συνολικά περίπου 89 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη και ανακούφιση του Αϊτινού πληθυσμού.