Χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν «ντουντούκα» των θαλασσινών, ή και σαν «κόρνα» για ηχητικά σινιάλα, μέσα από τον ήχο που βγάζει όταν φυσάμε μέσα της. Αρκετοί την έχουν δει σε ελληνικές παλιές ταινίες και πολλοί την εντόπισαν σαν είδος προς πώληση σε τουριστικές περιοχές. Όμως το είδος απειλείται και όπως επισημαίνει η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος: «Η Μπουρού (Charonia variegata) με το εντυπωσιακό της κοχύλι απειλείται στις θάλασσές μας από την παράνομη αλίευση.

Ως είδος προστατεύεται νομικά στην Ελλάδα, την ΕΕ και διεθνώς, λόγω της εντατικής αλίευσης που δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και του σημαντικού της ρόλου ως ρυθμιστής στα παράκτια οικοσυστήματα.

Όμως το όμορφο κοχύλι της που την προστατεύει από τους θηρευτές της, δεν μπορεί να την προστατεύσει από την ανθρώπινη βουλιμία και την πεποίθηση ότι το σύνολο των ζωντανων οργανισμών του πλανήτη είναι για ανθρώπινη κατανάλωση ή χρήση. Ως αργοκίνητο ζώο, είναι εκτεθειμένη σε όποιον την επιβουλεύεται είτε για κατανάλωση, ή ακόμα χειρότερα για να χρησιμοποιήσει το κοχύλι της ως διακοσμητικό.

Ακόμα και το άδειο κοχύλι της Μπουρούς έχει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, καθώς όταν πεθάνει το γαστερόποδο αυτό θα γίνει «σπίτι» για άλλα θαλάσσια είδη, πχ για μικρά χταπόδια, καρκινοειδή κλπ.

Δεν αρκεί όμως να μην αλιεύουμε ή αφαιρούμε από τις θάλασσες είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην προστασία τους, ακόμα και με το να ενημερώνει και να παρεμβαίνει για να υπερασπιστεί αυτή τη βιοποικιλότητα, την οποία χρόνο με το χρόνο αφανίζουμε όλο και περισσότερο».

Η Μπουρού (Charonia variegata) με το εντυπωσιακό της κοχύλι απειλείται στις θάλασσές μας από την παράνομη αλίευση. Ως…

Posted by Archipelagos – Institute of Marine Conservation on Monday, August 12, 2024