Ένα συνολικό πακέτο στήριξης για την οικογένεια και τις ανάγκες που αφορούν τη στέγη αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Το πακέτο θα επικεντρώνεται στην αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο την ισορροπία στην αγορά και τον περιορισμό των τιμών.

Το σχέδιο θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

  1. Θέσπιση κινήτρων για την αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων: Θα προταθούν φορολογικά κίνητρα για την ενεργοποίηση των 200.000 διαμερισμάτων που είναι κλειστά, όπως ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.
  2. Μέτρα κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης: Θα ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στον βαθμό που είναι εφικτό.
  3. Επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου»: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την ανακαίνιση διαμερισμάτων και διεύρυνση του προγράμματος.

Το σύνολο των μέτρων, το περίγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να αναστρέψει την αυξανόμενη ένταση του προβλήματος στέγασης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Βραχυχρόνια μίσθωση – Κίνητρα για ενοικίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων από μακροχρόνιες μισθώσεις. Σήμερα, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται κλιμακωτά, με συντελεστές από 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μείωση στο 7,5% για τις μακροχρόνιες, καθώς και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζεται η επαναφορά των εκπτώσεων φόρου για ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για τόκους στεγαστικών δανείων. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στη διάρκεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να μισθώνονται βραχυχρόνια.

  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες τον χρόνο (60 ημέρες για νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων). Υπέρβαση θα επιτρέπεται μόνο εφόσον το συνολικό εισόδημα από όλες τις μισθώσεις δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
  • Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση περισσότερων από δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ. Οι ιδιοκτήτες με περισσότερα από δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες και θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.

Το «Σπίτι μου»

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επανεκκίνηση του προγράμματος «Σπίτι μου» με διευρυμένα κριτήρια. Το νέο «Σπίτι μου 2» θα περιλαμβάνει υψηλότερα ηλικιακά όρια (30-50 ετών) και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Επίσης, θα αρθεί η προϋπόθεση της παλαιότητας των κτιρίων από 15 σε 30 χρόνια.

Με συμμετοχή από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με 20.000 φτηνά δάνεια για οικογένειες.

Επιπλέον, θα τρέξει το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή», που θα παρέχει κατοικίες έναντι χαμηλού αντιτίμου από την αδρανή ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Θα κατασκευαστούν περισσότερες από 2.500 κατοικίες για πολίτες έως 39 ετών, με πολύ χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (rent to own).

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω, με αύξηση της επιδότησης από 4.000 στα 6.000 ευρώ για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, προκειμένου να μπουν στην αγορά προς ενοικίαση.