Σημαντικές μειώσεις στη φορολογία των ενοικίων εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δώσει κίνητρα για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα και ταυτόχρονα να μειωθεί το κόστος της στέγης, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται σε ιδιοκτήτες που εισπράττουν κάθε χρόνο ενοίκια πάνω από 12 χιλιάδες ευρώ.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς για εισοδήματα έως 12 χιλιάδες ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, από 12.001 ευρώ έως 35 χιλιάδες ευρώ ο συντελεστής γίνεται 35% και φτάνει στο 45% από ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

Το υπουργείο Οικονομκών έχει απορρίψει την πρόταση της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών για φορολογική απαλλαγή των ακινήτων που θα βγουν στην αγορά μετά από έναν χρόνο που έχουν παραμείνει κλειστά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ 750 χιλιάδες ακίνητα δηλώνονται ως κλειστά. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί την ομάδα σοχο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.