Ο τουρισμός παραμένει ένας από τους βασικούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας, με καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η χώρα μας συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πιο πληγεισών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η εικόνα έχει αντιστραφεί εντυπωσιακά τα τελευταία δύο χρόνια, με τον κλάδο να καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής εταιρείας Ozios, ο τουριστικός όγκος το 2025 ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα προ της πανδημίας επίπεδα. Τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους ενισχύουν αυτή την πρόβλεψη, με τους έλληνες ξενοδόχους να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για μια δυναμική τουριστική σεζόν. Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η επαναφορά του εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει ανοδικά, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του πορεία.
Αυξημένες αφίξεις και έσοδα το πρώτο δίμηνο
Τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα για το 2025 είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 11,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2024, ενώ τα τουριστικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 7,5%. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ξεπέρασε τους 821.000 ταξιδιώτες, με τη Γερμανία να σημειώνει άνοδο 35,3%, την ώρα που η Γαλλία κατέγραψε πτώση 45,2%.
Θετική ήταν και η εικόνα για τον Φεβρουάριο. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,9%, ενώ ανοδική πορεία κατέγραψαν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ενισχύοντας περαιτέρω το αίσθημα αισιοδοξίας.
Θετικές προοπτικές και στο χρηματιστήριο
Η δυναμική του τουριστικού κλάδου δεν αποκλείεται να επηρεάσει θετικά και το χρηματιστήριο, αναφέρει η μελέτη της Ozios. Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό -όπως αεροπορικές, ξενοδοχειακές αλυσίδες και ταξιδιωτικά πρακτορεία- ενδέχεται να παρουσιάσουν άνοδο. Ήδη, από τις αρχές του έτους, οι τουριστικές μετοχές ενισχύονται, αντικατοπτρίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ωστόσο, η επιστροφή του Τραμπ και οι εμπορικές του επιλογές έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές. Η επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές έχει οδηγήσει σε πτωτική τάση πολλών μετοχών. Ενδεικτικά, οι μετοχές της Marriott και της Hilton βρίσκονται περίπου 15% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ η Booking καταγράφει πτώση 7%.
Αντίθετα, η Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 14% από την αρχή του 2025, αν και παραμένει 10% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι τι μέλλει γενέσθαι μέσα στο έτος, ειδικά υπό το βάρος των γεωοικονομικών εξελίξεων.
H ευρωπαϊκή αγορά παραμένει το στήριγμα
Το 2024, περισσότεροι από 29 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, με το 95% αυτών να προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες. Η εξάρτηση από την ευρωπαϊκή πελατεία λειτουργεί και ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις, καθώς η τουριστική ροή από την ήπειρό μας παραμένει ισχυρή.
Ωστόσο, ο αυξανόμενος σκεπτικισμός των ευρωπαίων καταναλωτών ενδέχεται να λειτουργήσει ανασχετικά. Η αβεβαιότητα για τον εμπορικό πόλεμο και οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και περικοπή των τουριστικών εξόδων.
Ανεξαρτήτως των διεθνών προκλήσεων, πάντως, η εικόνα του ελληνικού τουρισμού για το 2025 παραμένει εξαιρετικά θετική. Το στοίχημα είναι πλέον αν θα διατηρηθεί αυτή η δυναμική και κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.