Στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής θα βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 22 Μαΐου, προκειμένου να συμμετέχει σε ειδική εκδήλωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Εκεί, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις γύρω από ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι αυτό της θαλάσσιας ασφάλειας.

Η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει τον Μάιο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – μια θέση με ιδιαίτερο κύρος, που προσφέρει και τις αντίστοιχες δυνατότητες παρέμβασης. Στο πλαίσιο αυτής της προεδρίας λοιπόν, η Αθήνα προωθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση συζητήσεων υψηλού επιπέδου, με έμφαση σε θέματα που συνδέονται άμεσα με τα εθνικά και διεθνή συμφέροντά της. Ένα από αυτά θα είναι και η ασφάλεια στη θάλασσα. Η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, με κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει κάθε λόγο να πρωτοστατεί στις σχετικές διεθνείς συζητήσεις και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτησή του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων διαδρόμων, που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία, αλλά και για τη διεθνή ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια. Σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από συγκρούσεις, κρίσεις και πληθωριστικά κύματα, η εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας καθίσταται θέμα ύψιστης σημασίας.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα πως επιδιώκει να συμβάλει στην παγκόσμια σταθερότητα, βασισμένη στην αρχή της «πολυμέρειας» και της «ειρηνικής επίλυσης των διαφορών». Αυτά είναι τα βασικά μηνύματα που θα επιδιώξει να μεταφέρει η Αθήνα από το βήμα του ΟΗΕ, επενδύοντας στο διπλωματικό της κεφάλαιο. Παράλληλα, φροντίζουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με στρατηγικούς συμμάχους. Όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο Φόρουμ των Δελφών, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον είναι ενεργοί, προσθέτοντας πως αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη «πολλαπλές διαβουλεύσεις για διάφορα ζητήματα». Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ «εν ευθέτω χρόνω», σημειώνοντας ότι υπάρχει «δομημένη σχέση» με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο από την πρώτη του θητεία. Την ίδια στρατηγική κατεύθυνση επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικός σύμμαχος» της Ελλάδας. Όπως ανέφερε, είναι «δεδομένο» πως στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων «θα δούμε και διμερείς συναντήσεις».

Η παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λοιπόν, δεν αφορά μόνο την παρέμβασή του στον ΟΗΕ. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο διπλωματικό πλαίσιο, στο οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τη φωνή της σε παγκόσμιο επίπεδο, να προωθήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να εδραιώσει τον ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας και διαλόγου. Σε μια εποχή που το διεθνές περιβάλλον παραμένει ρευστό και γεμάτο προκλήσεις, η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται να επενδύει σταθερά στη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών: «Από τη θέση του εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουμε έναν και μόνο σκοπό: να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε».