Ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Κάρντιφ της Ουαλίας συνεχίζει να προβληματίζει τους αρχαιολόγους, καθώς τα μυστήρια που το περιβάλλουν πληθαίνουν.
Η ανακάλυψη του χώρου, που χρονολογείται στον 6ο ή 7ο αιώνα, ανακοινώθηκε πέρσι, όταν δεκάδες σκελετοί βρέθηκαν τοποθετημένοι σε ασυνήθιστες θέσεις, συνοδευόμενοι από απροσδόκητα αντικείμενα.
Τώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλοι οι νεκροί που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο είναι γυναίκες. Παρότι τα οστά τους φέρουν ενδείξεις φθοράς, υποδεικνύοντας ότι εκτελούσαν βαριά χειρωνακτική εργασία, υπάρχουν ενδείξεις πλούτου και πολυτέλειας.
Όπως αναφέρει το BBC, μια ακόμα απρόσμενη ανακάλυψη αφορά μια γυναίκα που βρέθηκε πεταμένη σε χαντάκι, σε πλήρη αντίθεση με όλες τις άλλες που είχαν ταφεί με ιδιαίτερη φροντίδα.
Mystery of medieval cemetery near airport runway deepenshttps://t.co/ioxoRVKrYc
— Hiking Historian (@HikingHistorian) April 23, 2025
«Κάθε φορά που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε κάτι, εμφανίζεται κάτι καινούργιο και η εικόνα γίνεται πιο συναρπαστική», δήλωσε ο Andy Seaman από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, επικεφαλής του έργου.
Περίπου το ήμισυ του χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε ένα φαινομενικά ασήμαντο χωράφι στους χώρους του Κάστρου Fonmon, έχει πλέον ανασκαφεί.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 39 ενήλικους σκελετούς τοποθετημένους σε τάφους λαξευμένους στον παχύ ασβεστολιθικό βράχο. Η πλήρης ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά πιστεύεται ότι όλοι πλην ενός είναι γυναίκες.
«Δεν είμαι σίγουρος τι σημαίνει αυτό προς το παρόν», είπε ο δρ Seaman.
«Ίσως να αφορά κάτι συγκεκριμένο για αυτήν την κοινότητα ή ίσως να είναι μόνο ένα νεκροταφείο μέσα σε ένα ευρύτερο τοπίο. Ίσως οι άνδρες να βρίσκονται σε άλλο τμήμα του νεκροταφείου», συμπλήρωσε.
Έχουν επίσης εντοπιστεί οι σκελετοί δύο παιδιών, αριθμός εκπληκτικά μικρός, δεδομένης της υψηλής παιδικής θνησιμότητας της εποχής. Οι ταφές τους παρουσιάζουν επίσης κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
«Το χώμα που χρησιμοποιήθηκε για την επιχωμάτωση των τάφων φαίνεται ελαφρώς διαφορετικό από αυτό στους τάφους των ενηλίκων», εξήγησε η δρ Marion Shiner, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
«Είναι πιο σκούρο και μοιάζει πιο οργανικό, οπότε πιθανόν να έχει μεσολαβήσει κάποιος χρόνος μεταξύ της ταφής των ενηλίκων και αυτών των δύο παιδιών, Πρόκειται για ένα ακόμα μυστήριο», τόνισε.
Τα ευρήματα στον χώρο προσθέτουν ακόμα περισσότερους γρίφους σχετικά με την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών.
Θραύσματα αγγείων και εκλεπτυσμένο, χαραγμένο γυαλί που ανακαλύφθηκαν στους τάφους φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο από ανθρώπους που έκαναν γιορτές, καθώς επισκέπτονταν τους νεκρούς.
«Το γυαλί είναι σπάνιο και όπου βρίσκεται πρόκειται για χώρους σημαντικής κοινωνικής θέσης», είπε ο δρ Seaman.
«Είναι πολύ πιθανό να κατασκευάστηκε στην περιοχή του Λεβάντεκ στην Αίγυπτο και στη συνέχεια να μετατράπηκε σε αγγεία, όπως πιστεύουμε, στη νότια Γαλλία, και πιθανόν να έφτασε εδώ μαζί με βαρέλια κρασιού», συμπλήρωσε.
Η παρουσία αυτών των αντικειμένων δείχνει ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστη κοινότητα. Κάθε άτομο έχει ταφεί με ιδιαίτερη φροντίδα, κάποια σε οριζόντια στάση, άλλα καθιστά, όλα στραμμένα από ανατολή προς δύση.
Η ομάδα δεν γνωρίζει ακόμα γιατί η γυναίκα που βρέθηκε πεταμένη στο χαντάκι αντιμετωπίστηκε τόσο διαφορετικά, αλλά πιστεύει ότι ίσως να ήταν απόβλητη ή εγκληματίας.
Τα οστά της έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ για περαιτέρω μελέτη.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ταφέντες δεν προέρχονται όλοι από την τοπική περιοχή, κάποιοι φαίνεται να ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ουαλίας και ίσως από τη νοτιοδυτική Αγγλία.
Η περαιτέρω ανάλυση DNA θα αποκαλύψει αν υπήρχαν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους.
Η ομάδα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δόντια των σκελετών.
Λόγω του τρόπου ανάπτυξης των δοντιών, παρέχουν ένα μοναδικό αρχείο των διατροφικών συνηθειών ενός ατόμου από την παιδική του ηλικία μέχρι τον θάνατο.
«Είχαν μια πολύ συνεπή διατροφή βασισμένη κυρίως σε υδατάνθρακες, αλλά όχι πολύ κρέας», δήλωσε η δρ Faillace. «Αυτό ισχύει από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση και το βλέπουμε σε όλο τον πληθυσμό».
«Αλλά δεν υπήρχε καθόλου ψάρι. Από τη στιγμή που οι Ρωμαίοι έφυγαν, βλέπουμε ότι απουσιάζουν τα ψάρια από τη διατροφή. Είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Andy Seaman ελπίζει να μπορέσει να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν προκύψει από το συγκεκριμένο σημείο.
«Ελπίζουμε να αφηγηθούμε την ιστορία των ατόμων μέσα στο νεκροταφείο αλλά και της ευρύτερης κοινότητας», δήλωσε.
«Γνωρίζουμε πολλά για τις ζωές των βασιλιάδων και των βασιλισσών, αλλά πολύ λιγότερα για τους απλούς ανθρώπους. Και ποτέ ξανά δεν είχαμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε με τόση λεπτομέρεια μια κοινότητα και να ανακαλύψουμε τις ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις της», ανέφερε.
Προς το παρόν, όμως, παραμένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.