Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στη Μεσόγειο φέτος τον Αύγουστο, καθώς παρουσιάζονται ιδιαίτερα υψηλές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το κλιμα Copernicus και πληροφορίες από το climatebook.gr, στις 10 Αυγούστου 2024 σημειώθηκε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας της θάλασσας για τη Μεσόγειο με τη μέση θερμοκρασία της να φτάνει τους 28,15 βαθμούς Κελσίου.

Από τις 10/08 μέχρι και τις 16/08 το ρεκόρ θερμοκρασίας της θάλασσας για τη Μεσόγειο καταρρίφθηκε άλλες 4 φορές, με το νέο ρεκόρ να σημειώνεται στις 15 Αυγούστου 2024 με μέση τιμή της θερμοκρασίας της θάλασσας στους 28,52 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας για τη Μεσόγειο στις 16 Αυγούστου 2024 κυμαίνεται κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

Που εντοπίζονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Οι υψηλότερες τιμές στη θερμοκρασία εντοπίζονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου, αναφέρει το Copernicus.

Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται από 29– 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 5 βαθμούς Κελσίου στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοανατολικά.

Επιπλέον, υψηλές τιμές της θερμοκρασίας της θάλασσας παρατηρούνται και στο Ιόνιο πέλαγος με την θερμοκρασία να φτάνει τοπικά και τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι μόνες περιοχές που καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα είναι το Αιγαίο, όπου η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού διατηρεί τις θερμοκρασίες γύρω τους 25 βαθμούς Κελσίου, και το δυτικό κομμάτι της Μεσογείου (πχ. κόλπος του Λέοντα, Βαλεαρίδες νήσοι), επίσης λόγω της επίδρασης των τοπικών ισχυρών βόρειων ανέμων