Σαν σήμερα, στις 19 Αυγούστου του 1968, γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές της Ελλάδας, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο αθλητής που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον χώρο της ιστιοπλοΐας και που μέχρι σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε αθλητή.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης, που συχνά αποκαλείται «γιος του ανέμου», από μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, όπου γρήγορα διακρίθηκε για το πάθος, την αφοσίωση και τις εξαιρετικές του ικανότητες.

Η καριέρα του Κακλαμανάκη στη διεθνή σκηνή είναι γεμάτη από σημαντικές διακρίσεις. Το αποκορύφωμα αυτής ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, στην κατηγορία Μistral, κάτι που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του ελληνικού κοινού. Το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, αποδεικνύοντας την σταθερότητά του και την ικανότητά του να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά χρόνια.

Το 2004 ήταν ο αθλητής που άναψε τη φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1923: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα.

1960: Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα τον «Sputnik 5», με επιβάτες του δύο σκύλους, 40 ποντίκια, δύο αρουραίους και πολλά φυτά. Το διαστημόπλοιο επιστρέφει στη Γη την επόμενη ημέρα με όλα τα ζώα σώα.

1973: Ο χουντικός Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται πρόεδρος της Ελλάδας μετά την κατάργηση της μοναρχίας και αίρει τον στρατιωτικό νόμο που ήταν σε ισχύ από το 1967.

1974: Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, δολοφονείται κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή.

1980: Η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.

1991: Πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές ανατρέπει τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1995: Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Πίτε ΜακΝίλι σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Τάισον αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.

2002: Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.

2010: Τελειώνει ο πόλεμος του Ιράκ, καθώς οι τελευταίες δυνάμεις των ΗΠΑ διασχίζουν τα σύνορα στο Κουβέιτ.

2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο με επίδοση 4,85 μ.

Γεννήσεις

1883 – Γκαμπριέλ Μπονέρ «Κοκό» Σανέλ, γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας

1946 – Μπιλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1949 – Νικόλας Άσιμος, τραγουδοποιός

1968 – Νίκος Κακλαμανάκης, Έλληνας ιστιοπλόος

1969 – Μάθιου Πέρι, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

14 – Οκταβιανός Αύγουστος, ρωμαίος αυτοκράτορας

1975 – Τζιμ Λόντος, έλληνας παλαιστής

2021 – Νίκος Χειλαδάκης, Έλληνας δημοσιογράφος