Τον Προστάτη του Άγιο Νικόλαο και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων του 1912-1913, γιόρτασε το Πολεμικό Ναυτικό σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Αναφερόμενος, στην ομιλία του, στις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης σχολίασε ότι «πάντα χρειάζεται σύγχρονο υλικό για να αξιοποιηθούν οι αρετές του προσωπικού. Απαιτείται παρακολούθηση της τεχνολογίας, ανάπτυξη και πιστή εφαρμογή προγραμμάτων ανανέωσης του Στόλου», πρόσθεσε.

Παράλληλα διαβεβαίωσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι «το Πολεμικό Ναυτικό σέβεται τις βαριές θυσίες του ελληνικού λαού. Καταβάλλει συνεχή και άοκνη προσπάθεια να προσαρμοσθεί και να ανταποκριθεί στα οικονομικά δεδομένα και διατηρεί την υψηλή αποτρεπτική του ικανότητα».

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «σε μια πολύ δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας. Σήμερα, έχουμε την αισιοδοξία, ότι θα πετύχουμε. Δίνεται μια μάχη αυτήν την περίοδο, μια μάχη για την εθνική σωτηρία και την εθνική ανασυγκρότηση της χώρας. Και στη μάχη αυτή συμβάλλουν όλοι, παρά τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις, που είναι θεμιτές μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής ζωής», πρόσθεσε.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήρε την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην μάχη αυτή καθώς όπως είπε «δεν θα μπορούσε όμως, αυτή η μάχη να δοθεί, αν δεν είχαμε εξασφαλίσει την εθνική ακεραιότητα, και την εθνική ανεξαρτησία που μας εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με ισχυρότατο βραχίονα δύναμής τους το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Αναφερόμενος στις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου τόνισε ότι «αυτές οι θυσίες, αυτές οι νίκες αποτελούν διαρκή παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς και για τους διαφορετικούς αγώνες, που γίνονται σήμερα. Γιατί και σήμερα η χώρα μετέχει σε έναν ακήρυχτο, οικονομικής φύσεως, πόλεμο που της επιβλήθηκε και δεν διεξάγεται με παραδοσιακά στρατιωτικά μέσα.

Πρέπει όμως, συνέχισε, και σε αυτόν τον πόλεμο να αναδειχθούμε νικητές. Το μπορούμε και θα το κάνουμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα και το Πολεμικό Ναυτικό ανάμεσά τους έχουν αναλάβει ένα δυσβάστακτο φορτίο από το ιστορικό φορτίο, που έχει αναλάβει όλος ο ελληνικός λαός. Και το φέρουν εις πέρας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, αποσυνδέοντας τα όποια προβλήματα μιας δύσκολης καθημερινότητας από την προσήλωση στο καθήκον, από την αφοσίωση στην πατρίδα», κατέληξε, απευθύνοντας δημόσιο έπαινο σε όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης, εκπρόσωποι της Βουλής και των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ακόλουθοι ξένων Πρεσβειών.

Στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η πυραυλάκατος ΔΑΝΔΟΛΟΣ και το υποβρύχιο Παπανικολής κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να τα επισκεφθεί.