Ο ολλανδός ευρωβουλευτής, Λ. Βαν Νιστελρόι, συντονιστής του κλιμακίου ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε ως «κλειδί» για την ανάπτυξη την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα, σε σχέση με τη συζήτηση που διεξάγεται για μείωση ή προσωρινή αναστολή της εθνικής συμμετοχής.

Ο κ. Νιστελρόι, μετά από σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο για το ΕΣΠΑ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, των ευρωβουλευτών μελών της επιτροπής -μεταξύ αυτών και του αντιπροέδρου της επιτροπής Μ. Τρεμόπουλου και των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Ρ. Κράτσα και Μ. Αγγουράκη- και φορέων της αυτοδιοίκησης τόνισε ότι πρόκειται «για θέμα πολύ σημαντικό», αλλά παρέπεμψε για νεότερες εξελίξεις στις επαφές που θα έχει ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Χαν στην Αθήνα, στο τέλος της εβδομάδας.

«Υπάρχει η πρόταση Μπαρόζο για το 15% και πράγματι ανάγκη μεγαλύτερης προσωρινής βοήθειας. Εξετάζονται και προτείνονται και από αρκετούς ευρωβουλευτές, δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο αφορά τη συνολική χρηματοδότηση των έργων από την Ε.Ε. και το δεύτερο, μέσω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στην πρώτη περίπτωση, απαιτείται τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, ενώ στη δεύτερη -που είναι και η συντομότερη- θα πρόκειται για δάνειο, που θα πρέπει να αποπληρωθεί 100%», πρόσθεσε ο κ. Νιστελρόι.

Στην εκτίμηση ότι «η Ελλάδα έχει κερδίσει σε αξιοπιστία από πέρυσι» απέδωσε ο κ. Ξυνίδης, το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά πλέον συζητά την ιδέα να υπάρξει «εμπροσθοβαρής» αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, δηλαδή «να βρεθούν τρόποι, με τους οποίους η κρατική συμμετοχή, είτε θα αναβάλλεται, είτε θα μειώνεται, ώστε να υπάρχει αξιοποίηση των κονδυλίων».

«Ελάχιστα έργα απομένουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία και βρισκόμαστε στο 24 % της απορρόφησης, με προοπτική να αυξηθεί ο ρυθμός το επόμενο τρίμηνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θύμιος Σώκος.

Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές της περιφερειακής επιτροπής ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου ενημερώθηκαν από τον διευθυντή έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κωνσταντινίδη, για την εξέλιξη του έργου. Ακολούθησε ξενάγησή τους στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιντριβάνι. Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν αύριο συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Κοζάνη.