Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες και σίγουρα από τις πιο εντυπωσιακές, γέφυρες της χώρας. Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1976 και την εποχή εκείνη, ήταν η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Ο λόγος, φυσικά, για την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων στην Κοζάνη που κατασκευάστηκε για να ενώσει τις δύο όχθες της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, μιας μακρόστενης τεχνητής λίμνης στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα, αλλάζοντας ριζικά τη γεωμορφολογία της ευρύτερης περιοχής. Η γέφυρα έχει μήκος 1.372 μέτρα και πλάτος 13,5 μέτρα και αποτελεί έργο του ιταλού πολιτικού μηχανικού Ρικάρντο Μοράντι.

Είναι γνωστή και ως «Νεράιδα», και κάνει τους πάντες να σαστίσουν με τις υπέροχες εικόνες που αποκαλύπτονται μπροστά τους. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τον οικισμό που βρίσκεται ακριβώς πάνω -με εκπληκτική θέα στη λίμνη και τη γέφυρα-, με τον θρύλο να λέει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τις Νεράιδες που εμφανίζονταν στους πρώτους πρόσφυγες που κατοίκησαν την περιοχή από την Σεβάστεια του Πόντου, με την δύση του ήλιου.

Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι όταν οι νέοι άντρες του χωριού περνούσαν από την γέφυρα οι Νεράιδες του ποταμού τους καλούσαν να πηδήξουν στα νερά της λίμνης ώστε να τις συναντήσουν.

Τα έργα για την κατασκευή της γέφυρας της Νεράιδας ολοκληρώθηκαν το 1976, όταν δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα. Στον υδροβιότοπο της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, καθώς και 128 είδη πουλιών στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε τις φωτογραφίες

Κοζάνη γέφυρα
Κοζάνη γέφυρα
Κοζάνη γέφυρα
Κοζάνη γέφυρα
Κοζάνη γέφυρα